wei01.jpg

Groene wijk voor wonen en zorg


Weidevogelhof Pijnacker
Woningcorporatie Rondom Wonen, BOAG en zorgaanbieder Pieter van Foreest gaven DAT een uitdagende opdracht: op een beperkt oppervlak van twee hectare een vernieuwende invulling geven aan omvangrijke huisvesting voor ouderen. Dit in een gemeente met tegelijkertijd landelijke en (rand-)stedelijke kenmerken. Met veel oog voor leefbaarheid en kwaliteit van het openbaar gebied heeft DAT een karakteristieke groep gebouwen ontworpen die de bezoeker verleiden om, vanaf het Stationsplein, het gebied te betreden en gebruik te maken van de verschillende (zorg)faciliteiten.
wei104.jpg
wei04.jpg

"Weidevogelhof is not a building, nor is it even a series of buildings. It is an entire neighborhood with all facillities one could wish for at any age cloaked in a strong design in a high-quality and mostly affordable-housing environment. The place in which it is situated is desirable with a promising future because it provides a heart for the new suburb Keijzershof, something many new suburbs lack."


'Design for Aging', International Case Studies of Building and Program
Karakter
Het woonzorgcomplex De Weidevogelhof is onderdeel van de vinexwijk Keijzershof en is gelegen in het (oorspronkelijk) landelijke Pijnacker, aan de rand van het Groene Hart en tegen de Randstad lightrail-verbinding aan. DAT heeft in deze hybride context een woonomgeving gemaakt met een hoge dichtheid, waarin de kleine schaal naast de grote(-re) schaal bestaat. U-vormige, stripvormige en carré-vormige gebouwen zijn afwisselend in de ruimte geplaatst. De gebouwen staan niet op zichzelf, maar zijn verweven met de omgeving en bieden doorzichten naar de groene binnenplaatsen.
wei06.jpg
wei02.jpg
wei05.jpg
wei09.jpg
Openbaar gebied dat uitnodigt tot participeren
Voorzieningen als kinderdagverblijf, medische praktijken en een restaurant met buitenterras zijn over de verschillende gebouwen verspreid. De openbare ruimten lopen vloeiend in elkaar over. Bewoners en passanten worden gestimuleerd het gebied binnen te treden, zich door de wijk te bewegen en contact te hebben met elkaar.
1267815.jpg
1268065.jpg
wei53990.jpg
Opdracht
Stedenbouwkundige en architectonische opdracht voor de nieuwbouw van circa 400 woningen en 100 zorgeenheden

Opdrachtgever
Woningcorporatie Rondom Wonen
Zorgaanbieder Pieter van Foreest

Adviseurs
Karres+Brands (landschap)
Nieman (regelgeving)
BOAG (projectmanagement fase 1)
Cor Smit (constructie fase 1)
VIAC adviseurs (installatie fase 1)
Bogaards (constructie fase 2, 3 en 4)
I.O.C. (installatie fase 2)

Uitvoering
BVR (fase 1)
Koudeis (fase 2)

Periode
2004-2011

Bijzonderheden
Publicatie Weidevogelhof in 'Design for Aging', International Case Studies of Building and Program
Publicatie Weidevogelhof in 'Suburbia Reimagined', Monash Melbourne

Fotografie
Michel Kievits