bra02.jpg

Bijzondere woonkwaliteit in sociale woningbouw


Brabantstraat Oss
In opdracht van BrabantWonen heeft DAT 66 sociale huurappartementen mogen ontwerpen op een mooie locatie in Oss.
Binnen het stedenbouwkundig plan voor de Brabantstraat is er een nieuw volume geplaatst dat door zijn vorm en positie een nieuwe ruimtelijkheid aan de bestaande groenstrook geeft. De vorm van het volume komt voort uit zichtlijnen in de locatie en sluit in hoogte aan op de bestaande bebouwing.
bra55.jpg
Vervorming
Door het volume te vervormen past het op een fraaie manier op de locatie. Een verdraaiing van de bovenste twee verdiepingen geeft een subtiele maataanduiding van de massa. Een overstek van twee meter accentueert de hoek, de westgevel kraagt uit en de noordgevel krijgt een setback. Deze eenvoudige ingreep ontdoet het volume van zijn massaliteit en bepaalt de aanleidingen voor de architectonische uitwerking.

Een gele loper van tegels begeleid de bezoeker vanaf de straat naar de toegang en zelfs verder naar het omliggende park.

“De ritmiek van de gevels en balkons dragen ook belangrijk bij aan het levendige karakter van het wooncomplex”

bra03.jpg
bra04.jpg
Fluweelzacht
Voor de architectonische uitwerking hebben we gezocht naar een zachte huid voor de stedenbouwkundige massa die prachtig aansluit op de parkachtige omgeving. Het gele metselwerk, gevoegd met lichte, grove voegspecie, heeft een bijna fluweelzacht uiterlijk. De gevel wordt zachter door het toepassen van metselwerk met rollagen en vlakken staand metselwerk.
bra06.jpg
1040120.jpg
bra01.jpg
Opdracht
Stedenbouwkundige en architectonische opdracht

Opdrachgever
BrabantWonen

Adviseurs
Goudstikker de Vries (constructie)
W/E (installatie)
Timmer bv (aannemer)

Periode
2005-2009

Bijzonderheden
Brabantstraat krijgt een Eervolle Vermelding voor het 'Het Mooiste Gebouw van Oss'

Fotografie
Michel Kievits