sch01.jpg

Monument met tijdloze ruimtelijkheid


Schouwburg Tilburg
De Schouwburg, opgeleverd in 1961, is een magnifique ontwerp van de architecten Bijvoet en Holt. De kwaliteit van het gebouw is zo bijzonder dat in 2011, reeds na 50 jaar, het gebouw is uitgeroepen tot Rijksmonument.

Typerend voor de architectuur is de intensieve wisselwerking tussen de publieksruimten binnen het gebouw en de aangrenzende openbare ruimte. In het gebouw is er sprake van een feestelijke ruimtelijkheid: de diverse ontvangstruimten vloeien in elkaar over, waarbij de bezoeker, op weg naar de voorstelling, wordt 'begeleid' door uitgesproken ruimtelijke elementen zoals het zaagtandplafond en de vrij geplaatste ellipstrap, die zwierig alle vloerniveaus met elkaar verbindt.

De publieksruimten zijn licht en helder door witte plafonds en wanden, in combinatie met stalen puien met veel glas; natuursteen vloeren geven de publieksruimten een stevige ondergrond.

De grote zaal is besloten: de ronde vorm en de overlopende kleurstelling in vloer/stoelen/wanden geven de zaal (900 plaatsen) een intiem karakter met sterke wisselwerking tussen publiek en spelers.
sch08.jpg
sch07.jpg
De architecten van de Schouwburg: Bijvoet en Holt
sch03.jpg
De rol van DAT
DAT heeft in 1991, in opdracht van de gemeente Tilburg, samen met adviseurs voor akoestiek, installaties, constructie en lichttechniek de diagnose gesteld voor de grondige aanpak van de Schouwburg om het gebouw weer te laten voldoen aan nieuwe gebruikseisen en aan veranderende wet- en regelgeving.

DAT heeft een voortrekkersrol gespeeld in het ontwerpproces, heeft het integrale ontwerp vervaardigd en heeft alle adviezen gecoördineerd. Ook tijdens de uitvoering is DAT in die centrale rol bij het project betrokken gebleven, tot de dag van vandaag spelen we die rol!
Nieuwe technieken in het moderne monument
DAT heeft bij alle ontwerpingrepen het behoud van de typische eigenschappen van het gebouw vooropgesteld: nieuw ingebrachte onderdelen onttrekken zich door materiaal- en kleurkeuze aan de vluchtigheid van mode en leveren een bijdrage aan de tijdloze karakteristiek van de Schouwburg. In samenspraak met producenten heeft DAT daarvoor specifieke materialen en/of samenstellingen ontwikkeld. Het behoud van de ranke dimensies van het gebouw is steeds het uitgangspunt geweest. De detaillering is direct van karakter, zonder opsmuk of versiering, overeenkomstig het bestaande werk. Waar bijvoorbeeld nieuwe installatietechniek (veel) meer ruimte vraagt dan het geval was in 1961 heeft DAT ontwerpoplossingen gevonden die nieuwe functionaliteit rijmen met de fijnzinnige architectuur van het gebouw.
sch02.jpg
9012812foto.jpg
9012809fotogarderobe.jpg
schouwburg2.jpg
Multifunctioneel in alle geledingen
De Schouwburg bevat een veelvoud aan functies: de grote zaal (900 stoelen) met foyers, café-restaurant (100 couverts), conferentieruimte, kleine zaal (180 stoelen) met eigen foyer, filmtheater, theatertechniek (50 computergestuurde trekken), kleedruimten, kantoorfaciliteiten etc. Alle functies zijn volledig vernieuwd, geoptimaliseerd en op eigentijds niveau gebracht.

Aan de buitenzijde is het zeer efficiënt (en geluidloos) laden en lossen van theaterproducties mogelijk gemaakt door de introductie van 2 vrachtwagenliften.
sch04.jpg
sch35.jpg
Opdracht
Gefaseerde, volledige renovatie van in- en exterieur

Opdrachtgever
Gemeente Tilburg en Theaters Tilburg

Uitvoering
Rhee en v.d. Berg (fase 1)
Kees Remmers

Periode
1991-nu

Publicatie
50 jaar Schouwburg Tilburg. Van Metropool tot Stadsschouwburg.
Architectuurgids Midden-Brabant

Fotografie
Michel Kievits