snel naar...
bureau
werkwijze
team
publicaties
prijzen / nominaties
bur13.jpg

Bureau

DAT (De Architectenwerkgroep Tilburg) is een enthousiast en energiek architectenbureau dat werkt aan complexe projecten op verschillende schaalniveaus. Onze plannen kenmerken zich door een sterke samenhang van landschap, stedenbouw en architectuur.

Architectonisch en stedenbouwkundig ontwerp
Bij iedere opgave vinden wij het belangrijk om de vraag van onze opdrachtgevers in de volle breedte te begrijpen. We hebben een oprechte interesse in de mensen, het programma, de plek en de maatschappelijke ontwikkeling.

Ons doel is het maken van heldere, sterke gebouwen, verankerd aan de plek, die kwaliteit toevoegen aan hun omgeving en passen bij de mensen en de vraag.

Onze gebouwen zijn tijdloos en flexibel in het gebruik. Want DAT maakt een geslaagd ontwerp.

Architectonisch ontwerp en technische uitwerking
Ontwerp en uitwerking gaan binnen ons bureau hand in hand. Medewerkers met gedegen technische ervaring zijn door de affiniteit met architectuur ook in staat een bijdrage te leveren aan de ontwerpinhoud. Dat is een bewuste keuze. Hierdoor creëren we een continue wisselwerking en een sterke dynamiek tussen de disciplines binnen ons bureau. Door deze wisselwerking ontstaan vaak verrassende ideeën.
werkwijze14.jpg
kro01.jpg

Duurzaam bouwen
Duurzaamheid staat hoger op de maatschappelijke agenda dan ooit. Nieuwe wetgeving zet steeds meer aan tot het maken van energiezuinige en duurzame keuzes; de energietransitie is in volle gang. Nadenken over duurzaamheid is voor DAT niet iets van vandaag of gisteren. In de afgelopen decennia hebben we steeds de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid opgezocht. Voorop staan onze nieuwsgierigheid naar de toepassing van nieuwe technieken en onze maatschappelijke overtuiging dat wij binnen ons vakgebied met gezond verstand ook echt iets kunnen betekenen als het gaat om duurzaamheid!

Werkwijze

DAT gelooft in de kracht van samenwerken. We hechten aan een transparant ontwerpproces. Op een persoonlijke manier komen we, in overleg met opdrachtgever, gebruikers, gemeenten en adviseurs, tot een ontwerp. We zoeken naar draagvlak en naar een scherp antwoord op de vraag.
We halen het beste uit iedere opgave.
bur55.jpg
esd08.jpg
Het Esdal College in Klazienaveen is volledig in BIM uitgewerkt 

BIM
Wij werken onze gebouwen uit in BIM. Samen met de constructeur, installateur, aannemer en andere adviseurs tekenen we in één integraal 3D model. Met het BIM-model delen we informatie en wisselen we gegevens uit. Onze opdrachtgever nemen we doorlopend mee in het maken van ontwerpkeuzes, zodat hij een goed beeld van het uiteindelijke resultaat krijgt.

Geschiedenis
Het initiatief voor De Architecten Werkgroep ontstond in 1985 uit een intensieve samenwerking tijdens de studietijd van Theo van Esch en Ton van der Hagen. Het bureau kende een vliegende start door het winnen van de prestigieuze Oosterdok-prijsvraag. Vanaf dat moment is het bureau betrokken bij complexe en betekenisvolle opgaven. In 2007 werden Meggie Bessemans en Walter van der Hamsvoord mede-eigenaar van het bureau. Zij zijn mede verantwoordelijk voor de naamsverandering DAT, afkorting van De Architectenwerkgroep Tilburg. Vanaf 2016 vormen zij samen met Desiree Vermeer de driekoppige directie van het bureau.
DATstad01.png
team01.jpg

DAT is het team

Ons team bestaat uit enthousiaste professionals op het gebied van architectuur, stedenbouw, bouwtechniek en modelleren.
meggie768.jpg
Meggie Bessemans
directeur
birgitte76820190211.jpg
Birgitte de Jong
modelleur
jeanine02768.jpg
Jeanine van der Vliet
architect
theo768.jpg
Theo van Esch
architect (directie)
desiree768.jpg
Desiree Vermeer
architect (directie)
hans76820190213.jpg
Hans Cuppen
projectleider
walter76804.jpg
Walter van der Hamsvoord
architect en stedenbouwkundige (directie)
wim768.jpg
Wim Smits
projectleider
kim768.jpg
Kim de Greef
architect
ara768.jpg
Aracelis Zarraga
stedenbouwkundige en architectonische visualisaties
marijke02768.jpg
Marijke Quint
architectonisch ontwerper
martel02768.jpg
Martèl van Nieuwkuijk
projectleider + BIM coördinator
angelique03768.jpg
Angelique Maas
financiën
ruud768.jpg
Ruud Heynen
architect
bas03768.jpg
Bas Schenk
modelleur
edmay768.jpg
Edmay Sitanala
pr en communicatie
sjoerd768.jpg
Sjoerd Deckers
architect
furkan768.jpg
Furkan Cinar
projectleider + modelleur
marc02768.jpg
Marc de Roover
modelleur
phuoc011080.jpg
Phuoc Nguyen
modelleur
roland768.jpg
In herinnering aan
Roland van der Leegte, collega en vriend