cha04.jpg

Eigenzinnige stadswoningen op stedelijke campus


Theaterwoningen Chassé Breda
Het terrein is ontworpen als een campus met een aantal eigenzinnige volumes geplaatst binnen een groene stedelijke context. De Theaterwoningen zijn één van de stedenbouwkundige eenheden van het door OMA ontworpen stedenbouwkundig plan voor het Chassé terrein.
cha77800.jpg

“Het idee achter dit plan is de campus gedachte: een aantal eigenzinnige volumes geplaatst binnen een groen stedelijke context”

De Theaterwoningen zijn ontworpen als ‘Siedlung', een groep eengezinswoningen met een duidelijke samenhang. De belangrijkste component van deze opgave was het samenbrengen van de verschillende schaalniveaus: van grote massa tussen theater, stadskantoor en grote appartementengebouwen tot de maat van de individuele woning.

De kaders van Musschelkalksteen geven maat en schaal aan het gehele bouwblok. De houten bekleding ritmeert de maat van het blok. De entrees met trap en huisnummer tonen het individuele huis.

De woningen zijn ontworpen als een 'rug aan rug' type met een oost-west oriëntatie. Door de woningen kruislings te verbinden zijn alle woningen op de zon georiënteerd en hebben ze uitzicht aan beide zijden van het bouwblok.
cha03.jpg
cha02.jpg

Subtiel

Door de individuele zonwering ontstaan er steeds wisselende gevelbeelden. De franse balkons, de trapjes en de gedetailleerd uitgewerkte entrees zorgen voor een sterke relatie met het openbare gebied. En voor wie dichterbij komt, worden er steeds meer subtiele details zichtbaar zoals de fossiele schelpen in de Musschelkalksteen en het zonlicht dat de huisnummers op de gevels projecteert.

Woonkwaliteit

Het project bevat unieke stedelijke woningen. Door de tweezijdige oriëntatie hebben alle woningen zicht op zowel de prachtige boomgroepen als op het stedelijke plein. En daarnaast hebben de woningen vooral veel woonruimte, een grote ruimtelijkheid en prachtige lichtval.
cha06.jpg
Eigenzinnig
Door de materiaalkeuze en het ontwerp met een karakteristieke maar ingetogen vormgeving is een project ontstaan wat zich op een eigenzinnige wijze staande weet te houden te midden van de architectuuriconen die het project omringen.
Opdracht
Stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp van 46 woningen

Opdrachtgever
Proper Stok en AM wonen

Adviseurs
Goudstikker de Vries (constructie)

Uitvoering
BAM (voorheen Wilma)

Periode
1996-2005

Bijzonderheden
Boek Chassé Park Breda NL
Publicatie in Eigen Huis en Interieur

Fotografie
Michel Kievits
Rob van Esch