rie04.jpg

Eigentijdse school in het dorp


Brede school De Vonder Riel
Brede school De Vonder in Riel ligt precies in de overgang van landschap naar dorp, in de nabijheid van de kerk, omringd door prachtige bomen. Het nieuwe gebouw heeft dan ook bijzondere zichtlijnen naar deze prachtige omgeving, hetgeen het gebouw uniek maakt. Een mooie keuze voor een echt dorps gebouw, transparant en ruimtelijk met unieke gebruiksmogelijkheden voor onderwijs, kinderopvang en sport.
rie05.jpg
Het gebouw biedt ruimte aan een basisschool, peuteropvang, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang voor nul- tot dertienjarigen. Ook de oude gymzaal werd vervangen en geïntegreerd in de nieuwbouw.

De nieuwbouw is opgezet als een cluster van volumes waarin de verschillende gebruikers zijn gehuisvest. Deze opzet met een clustering van volumes maakt de school passend in de schaal van het dorp. Ieder volume heeft zijn eigen schaal en maat, aangepast aan de leeftijdsgroep van de kinderen die er verblijven. De afgeronde aula koppelt alle volumes tot één helder gebouw.
rie02.jpg
Frisse School en innovatief klimaatconcept
Bij Brede school De Vonder is het concept Frisse School klasse B toegepast; in het ontwerp is rekening gehouden met energieduurzaamheid, gezondheid en comfort door middel van een innovatieve klimaatvloer die verwarmt, ventileert en koelt in één. De schone, zuurstofrijke, gekoelde of verwarmde lucht begeeft zich direct naar de ademzone van de leerlingen in de ruimte. Zonder tochtstromen te creëren. Een enorm verschil in luchtkwaliteit en comfort! Bovendien is er minder ventilatielucht nodig voor dezelfde of zelfs een betere luchtkwaliteit. Dat betekent een aangename kosten- en energiebesparing.
Voor het behalen van het hoogst mogelijke rendement wordt het gebouw continu gemonitord en bijgesteld.

“Duurzaamheid heeft een gezicht gekregen.”

Jan Smits, directeur Kindcentrum De Vonder
rie07.jpg
Directeur Jan Smits over de waargemaakte verwachtingen op gebied van comfort en duurzaamheid:
De gebruikerservaringen als het gaat over de klimaatbeheersing: deze zijn heel erg positief. Wij hebben het idee dat onze kinderen in een prettig klimaat kunnen werken, hetgeen ongetwijfeld zijn weerslag zal vinden in concentratie en fysiek welbevinden.
Het mooiste voorbeeld vind ik dat ouders van de Koningsbeer (de kinderopvang) in de zomer bij tropische temperaturen constateren dat het in het gebouw aangenaam koel is en hun kinderen er beter slapen dan thuis.
Wijzelf constateren ook dat bij tropische temperaturen het binnenklimaat erg goed aanvoelt. Als je naar buiten loopt dan loop je tegen een muur van warmte op, dus we hebben destijds een goede keus gemaakt.

Ook is het vermeldenswaardig dat onze zonnepanelen inmiddels 60.000 kWh energie hebben opgewekt en dat de Co2-uitstoot met 30.000 kilo is verminderd. Met recht kunnen we zeggen dat duurzaamheid een 'gezicht' heeft gekregen.

“Ook wij zijn erg trots op de projecten Brede School De Vonder en Basisschool De Kameleon, die tot grote tevredenheid van de ‘bewoners’ in gebruik zijn genomen. En we kijken zeker ook terug op (wederom!) een hele fijne samenwerking met jullie architectenbureau.”

Gerard van Bezouw en Richard Dreijer - gemeente Goirle
rie66800.jpg
vonder03.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht voor de nieuwbouw van een brede school met huisvesting voor een basisschool, kinderopvang, buitenschoolse opvang en gymzaal

Opdrachtgever
Gemeente Goirle

Adviseurs
Lievense (constructie)
Eco Klima B.V / Installatiebedrijf Schellens B.V. (klimaatbeheersing, installatie)
Adviesbureau Sijperda-Hardy B.V. (installatie en bouwfysica)
Sunburst (installatie)
Adviesbureau Winket bv (bouwkosten)

Uitvoering
Remmers Bouwgroep en Bertens Bouw
Installatiebedrijf Schellens B.V.

Periode
2014-2017

Fotografie
René de Wit