zwa011.jpg

Van ziekenhuisterrein tot uitzonderlijk woonpark


Park Zwanenberg
Toen in 2013 ziekenhuis Bernhoven verhuisde, ontstond er in Oss een kans om een nieuw woongebied te ontwikkelen met een uitzonderlijk karakter; een gebied waarin wonen en zorg konden worden gecombineerd in een stadstuin met een bijzondere eigen identiteit: Park Zwanenberg.
zwatek1024.jpg
zwa33.jpg
zwa02.jpg
Bestaande kapel met Gezondheidscentrum Oss
In het stedenbouwkundig plan van DAT zet de schaal van de ‘Leerbaan’ van de naastgelegen Talentencampus zich voort op de ziekenhuislocatie tot aan de bestaande kapel, die gehandhaafd blijft. Op deze plek krijgt de kapel, samen met de klokkentoren en de bestaande bomen, een vanzelfsprekende plek in het plan. De kapel vormt zo het scharnierpunt van het nieuwe Park Zwanenberg.
zwa04.jpg
zwa08.jpg
zwa05.jpg
In de twee grote volumes, georiënteerd op de Dr. Saal van Zwanenbergsingel, is het Gezondheidscentrum Oss opgenomen, met daarboven appartementen. Het volume naast de kapel heeft de meeste gezondheidscentrumfuncties en is verbonden met de kapel. In dit gebouw is ook kleinschalig groepswonen gerealiseerd, dat optimaal profiteert van beschutte patio en dakterrassen.

Beide gebouwen maken een wand naar de singel en begrenzen aan de oostzijde de nieuwe groene stadstuin.
Groene stadstuin met flexibele woonclusters
Het nieuwe plan wordt een bijzonder woongebied dankzij de groene stadstuin waar alle woningen aan grenzen. Deze wordt aan de westzijde begrensd door het gezondheidscentrum en aan de oostzijde door een lange rij woningen, die een aaneengesloten bouwblok vormen met de daaraan gelegen straat.
zwa07.jpg
zwa09.jpg
In de groene stadstuin liggen drie woonclusters met verschillende woningtypologieën. De woningen worden vanuit de binnenzijde ontsloten voor de auto, waardoor de stadstuin vrij blijft van autoverkeer. Door de onderlinge positie en de vorm van de woonclusters ontstaan er mooie zichtlijnen en beschutte plekken in het openbare gebied. Paden verbinden de clusters met elkaar.

Per cluster was de invulling met woningtypes variabel, waardoor er ingesprongen kon worden op de vraag en waardoor er een bijzonder gevarieerde woonomgeving is ontstaan.
zwa06.jpg
zwa14.jpg

“In alle opzichten is het project een mooie samenwerking geweest.
Het is ons gelukt om de kwaliteit en ambitie vanaf de start hoog weg te zetten en vooral hoog te houden, ondanks periodes van tegenwind. Jullie aandeel is daar zeker groot en zeer waardevol in geweest met een eindresultaat om met recht (ape)trots op te zijn!”

Patrick Werther - Heijmans (voorheen bij BrabantWonen)
zwa10.jpg
zwa11.jpg
zwa43.jpg
zwa101.jpg
Opdracht
Stedenbouwkundige en architectonische opdracht

Opdrachtgever
BrabantWonen i.s.m. AM en gemeente Oss

Adviseurs
Karres en Brands (landschap)
Adviesbureau van de Laar (constructie)
WRI (adviseur E- en W-installaties, akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid)

Uitvoering
Muller Bouw
Van Wijnen

Periode
2013-heden

Bijzonderheden
Nominatie Park Zwanenberg 'Het Mooiste Gebouw van Oss'

Fotografie
Michel Kievits