kui11.jpg

Starterswoningen met karakter


Kuiperstraat Oisterwijk
De donkere, ruwe steen geeft de zeven robuuste starterswoningen aan de rand van Oisterwijk een stoere aanblik. De huizen lijken in niets op de woningen verderop in de straat. Het niveauverschil tussen de tuinen en de straat versterkt het eigen karakter.

De woningen staan aan het spoor. Woonstichting Leystromen gaf opdracht om te onderzoeken of dit stuk grond kon worden bebouwd met in achtneming van de geluidsnormen. Door de woningen uit de rooilijn ten opzichte van elkaar te verschuiven, zijn geluidsluwe geveldelen aan de voor- en achterzijde ontstaan, met een kenmerkend uiterlijk als resultaat. De beperking werd zo omgezet in een kracht.

Starters
Woonstichting Leystromen vroeg om huizen die specifiek voor starters zijn ontworpen. Alleen starters hebben het voorrecht om hier te mogen wonen. En dat wil Leystromen ook zo houden.
kui04.jpg
Contrasten
In de architectuur van de woningen wisselen robuust en transparant, licht en donker, open en gesloten en klein en groot, elkaar af. De vormgeving is niet neutraal: een specifieke vraag heeft geleid tot een specifieke oplossing.
kui03.jpg
kui02.jpg
Opdracht
Stedenbouwkundige en architectonische opgave

Opdrachtgever
Woonstichting Leystromen

Periode
2004-2005

Bijzonderheden
Winnaar van de Welstandsprijs Noord-Brabant 2005

Fotografie
o.a. Michel Kievits