mole13.jpg

Contact maken en geconcentreerd werken


Gemeentekantoor Molenlanden
De Zuid-Hollandse gemeentes Molenwaard en Giessenlanden zijn begin 2019 gefuseerd tot de gemeente Molenlanden. Door deze fusie werd een nieuwe huisvesting voor de gemeentelijke diensten noodzakelijk.
Het nieuwe gemeentekantoor is gebouwd in Bleskensgraaf, het geografische centrum van de nieuwe gemeente. De ontwikkeling bood de kans om de binnendienst en de buitendienst van de gemeente bij elkaar te huisvesten en de interne synergie tussen de beide diensten te verhogen.
mole02.jpg
Slagenlandschap
Het nieuwe gebouw staat op de overgang van een kleinschalige dorpskern naar een weids, open polderlandschap, aan de rand van een industriegebied.
De langgerekte slagenverkaveling van het landschap is bepalend geweest bij het ontwerpen van het nieuwe gebouw: de lange lijnen in het gebouw, zoals de noklijn, lopen evenwijdig aan de slagen in de omgeving.
Op de plek waar in het recente verleden één van de slagen uit het landschap is verwijderd laat de nieuwe bebouwing een zone open die, net als vroeger, dienstdoet in de waterhuishouding van het terrein, nu als wadi.
De maat en de structuur van de polder zijn in het nieuwe gebouw ervaarbaar gemaakt, als (letterlijke en landschappelijke) bindende factoren binnen de gemeente.
De uitnodigende entree van het gebouw bereik je via een streek-eigen, licht getoogde brug over het water.
mole03.jpg
mole01A.jpg
Tijd- en plaatsonafhankelijk werken
Het open en overzichtelijke interieur van het gebouw stimuleert ontmoetingen en bevordert contacten tussen collega’s.
De centrale trap, direct vanaf de entree zichtbaar, verbindt alle ruimtes met elkaar en nodigt uit om door het gebouw te bewegen. Rondom de trap vormen verschillende koffiepunten informele ontmoetingsplekken.
Via een vide komt daglicht tot diep in het gebouw en overal zijn er doorzichten naar buiten.
Open en besloten ruimtes zijn diagonaal ten opzichte van elkaar gepositioneerd zodat in het gebouw overal ruimte voelbaar is en er nauwelijks gangen voorkomen.
Het interieur biedt, naast open ruimtes, ook tal van besloten plekken om in alle rust te kunnen werken en om in beslotenheid (digitaal) te kunnen overleggen. Hiermee realiseert de gemeente Molenlanden een eigen vorm van tijd- en plaatsonafhankelijk werken (TPO) waarin het gebruik van flexibele kantoorwerkplekken eenvoudig gecombineerd kan worden met thuiswerk.
mole04.jpg
mole05.jpg
mole06.jpg
mole07.jpg
Binnen- en buitendienst
De binnen- en buitendienst vormen met elkaar een functionele en een architectonische eenheid met een zelfde materialisering en beeldtaal.
De beëindiging aan de bovenzijde van het gebouw laat zich lezen als een continu daklandschap van parallelle langgerekte bouwvolumes overeenkomstig de slagen in de polder.
De gebouwkoppeling tussen de bouwdelen van binnen- en buitendienst is multifunctioneel: de kantine van buitendienst dient voor de binnendienst als ruime overlegruimte.
Flexibel en duurzaam
Het nieuwe gemeentekantoor is een flexibel in te delen gebouw en kan op meerdere manieren worden gebruikt. Indien gewenst is het in de toekomst zelfs te segmenteren en door verschillende partijen (eigenaren) te gebruiken.
Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld via betonkernactivering, gevoed door bodem-WKO.
Deze is onderdeel van de opzet voor een energie-neutraal gebouw (ENG).
mole08.jpg
mole09.jpg
mole10.jpg
Publieksfuncties
Komend vanaf het gemeentekantoor vindt men, aan de andere zijde van de brug, het bestaande dorpshuis De Spil. De verbouwing hiervan is eveneens door DAT ontworpen.
De Spil biedt sindsdien plek aan de nieuwe raadzaal en aan nieuwe baliefuncties van de gemeente.
In het interieur van De Spil zijn dezelfde kleuren en materialen gebruikt als in het gemeentekantoor.
De toon wordt daarbij gezet door meubels, vloeren en trappen, die zijn uitgevoerd in bamboe.
mole14.jpg
mole12.jpg
mole11.jpg
mole15B.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht voor de nieuwe huisvesting van gemeente Molenlanden

Opdrachtgever
Gemeente Molenlanden

Adviseurs
ICSadviseurs (projectmanagement)
WSP (constructie)
IBL (adviseur installaties)
DGMR (bouwfysica)

Uitvoering
Kuijpers Bouw Heteren
Van Dijnsen (installaties)
Projectis (directievoering)

Periode
2018-2024

Fotografie
René de Wit