imm01.jpg

Nieuwe ruimtelijkheid voor jaren '60 school


De Immenkorf Den Dungen
In Den Dungen heeft DAT het nieuwe Educatief Cluster De Immenkorf gerealiseerd. De bebouwing van de bestaande basisschool is deels gehandhaafd en middels nieuwbouw uitgebreid tot een Educatief Cluster.

De bestaande gebouwstructuur van zeshoeken is zeer herkenbaar gebleven in het nieuwe gebouw. Door het strategisch aanhelen van de honingraatstructuur, ontstond een grote gemeenschappelijke ruimte waaraan alle aparte clusters voor kinderopvang, buitenschoolse opvang en de onder-, midden- en bovenbouwonderwijs grenzen. Dit centrale hart van de school kan functioneren als speelplein of als verwerkingsruimte. Het maakt dubbelgebruik van ruimtes goed mogelijk en hierdoor wordt de synergie binnen het Educatief Cluster versterkt.
imm03.jpg
imm04.jpg
Materiaalgebruik
Het materiaalgebruik is terughoudend en bescheiden: houten latten en pleisterwerk. De houten latten op de gevel van de begane grond maken dat er geen onderscheid leesbaar is tussen bestaand en nieuwbouw. De houten latten lopen van buiten door naar binnen, als een begeleiding van de looproute van de entrees in de grote gemeenschappelijke ruimte. De houten latten binnen krijgen de kleuraccent blauw erbij, passend bij de frisse interieurafwerking.
imm77.jpg
imm66.jpg
Nieuw plein
Op de locatie is een nieuwe pleinruimte gemaakt, die met het schoolterrein een samenhangende nieuwe eenheid vormt in het centrum van het dorp. Hiermee ontstaat de mogelijkheid allerlei activiteiten op het plein, rondom het Educatief Cluster, te organiseren. Een betekenisvolle plek voor de dorpsgemeenschap.

DAT heeft in nauwe samenwerking met de gebruikers en de buurt het nieuwe plein ontworpen. Het was een proces met veel inspraak door de buurt. Bijzonder aan dit speelplein is dat het open blijft voor de buurt na schooltijden.
imm02.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht van de transformatie en uitbreiding van de bestaande basisschool

Opdrachtgever
Skipos

Adviseurs
Goudstikker De Vries (constructie)
K+ Adviesgroep (installatie)

Periode
2011-2014

Fotografie
Petra Appelhof