wil01.jpg

Groenstedelijk wonen in een hoge dichtheid


Woongebouw Willemspoort 's-Hertogenbosch
Op de grens van de stad ’s-Hertogenbosch en het aangrenzende natuurgebied De Gement is een oude kazerne tot stedelijk woonwijk omgetoverd. Willemspoort ligt op de scheidslijn van het centrum en het Natura 2000-gebied langs de Gement. De nieuwe wijk is daarmee een groene entree voor de stad met subtiele overgangen tussen stad en groen.

Voor opdrachtgever Heijmans Vastgoed en BrabantWonen heeft DAT architecten het ontwerp gemaakt van een woongebouw met 100 appartementen, waarvan 75 huurappartementen in de sociale sector en 25 exclusieve koopappartementen.
wil13.jpg
Wandgebouw
Dit woongebouw vormt een wand met hoogteaccent rondom een openbare parkruimte, centraal in het gebied. De wand is een samenstelling van individuele gebouwen die zich van elkaar onderscheiden door bouwhoogte, een herkenbare entree, architectuur en metselwerk. De terrasvormige toppen van de gebouwen geven aanleiding tot speciale buitenruimtes en verbijzonderen het geheel. De wand maakt een knik waarmee het fiets/wandelpad subtiel begeleid wordt.
wil09.jpg
wil04.jpg
De royale entree aan de parkzijde versterkt de wisselwerking met de groene ruimte. Veel aandacht is besteed aan het groene karakter van de woonopzet door de situering, de vormgeving van de gevels, het materiaalgebruik en de groenaankleding van balkons en terrassen.
wil06.jpg
wil05.jpg
wil32.jpg
De appartementen zijn op de zon georiënteerd en bieden prachtig uitzicht op de omgeving en op natuurgebied De Gement. Het gebouw vormt aan de stadszijde de begrenzing van een groene ruimte die aan de andere zijde door urban villa's wordt begrensd.
wil08.jpg
wil11.jpg
Duurzaam
Hoogwaardige materialen zoals metselwerk, glas en aluminium zijn toegepast. Het kleurgebruik aan de buitenzijde van het gebouw is terughoudend. De uitstraling wordt vooral bepaald door de textuur van de toegepaste materialen.
Op het dak liggen 233 zonnepanelen die voor circa 50.000 kWh/jaar aan duurzame energie opleveren.

Samen met Heijmans, West8, Geurst & Schulze en Winhov is er gewerkt aan de stedenbouwkundige en architectonische uitwerking van de diverse plandelen.
wil10.jpg
wil14.jpg
Opdracht
Stedenbouwkundige en architectonische opdracht voor een woongebouw met 100 appartementen, waarvan 75 huur- en 25 koopappartementen, en een parkeergarage

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed
BrabantWonen

Adviseurs
West8 (stedenbouw)
Groosman (constructie)
Breman (installaties)
DGMR (bouwfysica en akoestiek)

Uitvoering
Heijmans Woningbouw

Periode
2016-2019

Fotografie
René de Wit