esd60HR.jpg

Trots en stoer


Vakcollege Esdal Emmen
Op de Esdalcampus in Emmen is een nieuw stoer gebouw verrezen: het Vakcollege. Het Vakcollege huisvest zowel VMBO als MAVO. Er worden door het Esdal 5 profielen aangeboden waaronder Horeca, Bakkerij en Recreatie, Mobiliteit en Transport, Dienstverlening en Producten (met creatief en techniek).
EsdalcollegeEmmen19.jpg
Bij het Vakcollege Esdal draait het om verbinding tussen mensen en daar is het ontwerp van het gebouw ook op gericht. De praktijkvaklokalen bevinden zich allemaal op de begane grond, rondom de aula. Hierbij liggen een aantal theorielokalen om de verbinding tussen de theorie- en de praktijkvakken te kunnen maken. De overige theorielokalen bevinden zich op de verdieping, rondom een leerplein met verschillende typen werkplekken. Vides zorgen voor contact en verbinding. Het gebouw is zo ontworpen dat vakoverstijgend leren, maatwerk, individuele en persoonlijke begeleiding en verschillende werkvormen op elk niveau op een vanzelfsprekende wijze kunnen worden ingepast.
EsdalcollegeEmmen13.jpg
esd53.jpg
EsdalcollegeEmmen08.jpg
De leerlingen werken in realistische praktijklokalen, zoals een volledig uitgeruste garage en een industriële keuken met bakkerij. Onderdeel van de school is een theaterzaal. Deze wordt, naast als opleidingsvloer, ook gebruikt voor optredens van buitenaf. Het lesrestaurant is een uitnodigende foyer voor de theaterbezoekers.
EsdalcollegeEmmen10.jpg
EsdalcollegeEmmen16.jpg
EsdalcollegeEmmen21.jpg
De school is trots op zijn vakopleidingen en die zijn in het ontwerp van DAT dan ook nadrukkelijk zichtbaar. Het gebouw ondersteunt dit door de grotendeels transparante begane grond, waardoor de vaklokalen en de leerlingen die er werken zichtbaar zijn, zowel van binnenuit als van buiten. Het feit dat een deel van de praktijklokalen een grotere vrije hoogte nodig heeft is ingezet om het gebouw zijn plastiek te geven. De royale, met geprofileerd staal beklede luifel vervormt zich aan één zijde van het gebouw tot de entree voor bezoekers van theater en restaurant en geeft aan de andere zijde plaats aan de noodtrap. Deze luifel maakt, samen met de sterke snede in het volume en de donkere baksteen, het Vakcollege tot een stoer gebouw. De expressieve metselwerk detaillering geeft het gebouw zijn specifieke karakter.
esd503.jpg
EsdalcollegeEmmen222.jpg
EsdalcollegeEmmen01.jpg
esdemm05.jpg
esdemm04.jpg
esdemm02.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht voor de nieuwbouw

Opdrachtgever
Stichting Esdal College

Adviseurs
WSP (constructie)
Adviesbureau Sijperda-Hardy (installatie, bouwfysica)
ICS adviseurs (projectmanagement)

Uitvoering
Hesco Bouw
Pranger-Rosier

Periode
2018-2020

Fotograaf
Ronald Auée
Koen Mol fotografie