sil01.jpg

Wonen in het glooiende landschap


Silhouet Arnhem
Dit project ligt aan de rand van Arnhem in de heuvelrijke en bosachtige overgangszone naar de Veluwe. Op deze unieke, parkachtige locatie heeft DAT, in opdracht van Giesbers, en in samenspraak met omwonenden en belanghebbenden, zes royale villa's ontworpen. Belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit plan is het behoud van het landschap en de waardevolle bomen. Beide elementen vertegenwoordigen de waarde van de plek.
sil02.jpg
Wonen gedragen door de heuvel
Bij ons eerste bezoek aan de locatie werden we getroffen door de schoonheid van de plek. Een opgave waar je als architect van droomt. Een unieke woonomgeving maken met respect voor de aanwezige kwaliteiten van groen, uitzicht, verstilling en omliggende bebouwing. Wonen ‘gedragen door de heuvel’, waar kun je dat nog in Nederland realiseren?

Concept
De zes villa’s zijn zorgvuldig gepositioneerd op de locatie in samenspraak met de landschapsarchitect. De onderlinge posities tussen de woningen zijn zodanig afgestemd dat er interessante zichtlijnen ontstaan. Door de in de heuvel aanwezige hoogteverschillen te respecteren, ontstaat er ook een extra hoogtegeleding tussen de zes villa’s. Elke villa heeft zo zijn eigen karakteristiek en kwaliteit.
sil03.jpg
sil04.jpg
Ambitie
DAT heeft zijn heldere visie in het ontwerp vertaald naar een onderscheidende, moderne architectuur. Elke villa biedt optimale privacy, de sfeer is open en transparant. Vanuit de villa ervaar je het overweldigend groen en de monumentale bomen. Dit ‘levende schilderij’ is in elke villa het uitgangspunt.
Architectuur
De villa’s zijn opgebouwd uit gemetselde volumes en dunne aluminium kozijnen. Grote puien aan de tuinzijde geven vanuit de villa’s mooie zichtlijnen op het omringende landschap. De subtiele details in het metselwerk en het bloemkozijn refereren naar de oorspronkelijke villa die op de heuvel staat. Dit middel past goed bij de moderne, verfijnde en ook robuuste uitstraling van de villa’s. Daarnaast is er diversiteit tussen de individuele woningen door de wensen van de toekomstige bewoners. Elke eigenaar heeft een unieke villa op maat. DAT heeft hier een samenhangend geheel van gemaakt.
sil05.jpg
sil06.jpg
Te gast in het bos
De villa’s hebben allen een privétuin en zijn zo gesitueerd dat het landschappelijk wonen in dit typisch Arnhemse landschap optimaal kan worden beleefd.

De landschapsarchitect heeft het ontwerp gemaakt voor de inrichting van het landschap en de overgang tussen de privétuinen en het collectieve terrein waarvan de bewoners gezamenlijk eigenaar zijn. Uitgangspunt hierbij was het respecteren en ook optimaal benutten van de huidige kwaliteiten van het landschap. Door de woningen en tuinen te situeren boven op de heuvel, is de beleving van de open plek in het bos optimaal en heeft iedere woning zicht op het dal.
Opdracht
Architectonische opdracht voor de nieuwbouw van zes villa’s

Opdrachtgever
Giesbers Ontwikkelen en Bouwen

Adviseurs
JongenOntwerp (landschap)

Uitvoering
Giesbers Ontwikkelen en Bouwen

Periode
2017-2019

Fotografie
Thea van den Heuvel