lou99.jpg

Stedenbouwkundig geheel van architectuur, water en oude gebouwen


Lourdeskade Tilburg
De Lourdeskade is een betekenisvolle locatie voor Tilburg, aan de kruising van de Ringbaan Oost en de Piushaven. Het is een locatie met een markant karakter dat grotendeels bepaald wordt door de originele bebouwing zoals de klokkentoren van de voormalige Lourdeskerk en het gebouw van de oude ijzergieterij. DAT is door het industriële karakter van de locatie geïnspireerd en heeft de sfeer doorgetrokken in het ontwerp van de nieuwe gebouwen. Het project omvat 150 nieuwe woningen, zowel appartementen als grondgebonden woningen.
lou43.jpg
Het stedenbouwkundig plan is ontwikkeld met veel aandacht voor het samenspel van bebouwing en openbare ruimte. De verschillende structuren van de omgeving, de wegen, het kanaal, de omliggende wijk en de architectuur smelten samen en versterken elkaar. Er is een fijnmazig stedenbouwkundig geheel ontstaan waarbij de architectuur, het water en de oude gebouwen in relatie staan met elkaar. Dit uit zich in een eigenzinnige, tijdloze wijk met een industrieel karakter dat verwijst naar de geschiedenis van de Piushaven.
lou02.jpg
lou03.jpg
lou04.jpg
Verrassend karakter
De combinatie van de volumes van de gebouwen en de omgeving geeft een bijzondere sfeer, er ontstaat echt een ‘plek’. De wijk, gelegen tussen de ‘dorpse sfeer’ van de achterliggende wijk en de reuring van de Piushaven, heeft zijn heel eigen karakter. Met zijn strakke uitstraling heeft de wijk ook veel verrassende aspecten zoals een prachtige binnentuin in het appartementenblok. De woningen zijn geschakeld in kleine blokjes van maximaal 6 huizen waarbij er gespeeld is met de plaatsing tegenover elkaar. Dit zorgt voor verrassende zichtlijnen, om elke hoek verschijnt er weer een heel ander uitzicht.
lou08.jpg
lou07.jpg
lou11.jpg
Nul-op-de-Meter
De grondgebonden woningen zijn Nul-op-de-Meter, wat wil zeggen dat het huis dankzij onder andere de aanpak van de gevel en slimme installaties net zoveel (of meer) energie produceert dan het nodig heeft. De woningen zijn volledig geprefabriceerd en zijn ter plaatse in één dag gemonteerd.
lou29.jpg
lou55.jpg
Opdracht
Architectonische en stedenbouwkundige opdracht

Opdrachtgever
Gemeente Tilburg
Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

Adviseurs
Aveco de Bondt (constructie)
HEK Installatie Maatschappij (installaties)

Uitvoering
Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

Periode
2011-2017

Bijzonderheden
Artikel Lourdeskade in De Architect een van de meest gelezen artikelen over woningbouw van 2018.

Fotografie
Ronald Auée