kro02.jpg

Een oase in de stad


Kromhoutpark Tilburg
DAT heeft, aan het eind van de jaren '80, mede aan de wieg gestaan van de herbestemming van het in onbruik geraakte terrein van de Tilburgse Kromhoutkazerne. Het terrein was, tot dat moment, een introverte enclave in de stad, maar had sinds enkele jaren zijn militaire functie verloren. In overleg met de gemeente Tilburg heeft DAT, in opdracht van AM, de stedenbouwkundige en architectonische plannen gemaakt voor de transformatie van het terrein tot woonlocatie in combinatie met een openbaar park.
kro55.jpg
Kromhoutpark01.jpg

“Door consequent de inrichting van het park te koppelen aan hoogwaardige woningbouw is een ruimtelijke kwaliteit ontstaan die letterlijk meer is dan de som der delen”

Juryrapport Bronzen Bever; dé rijksprijs voor goed opdrachtgeverschap
Oase in de stad
De belangrijkste karakteristiek van het kazerneterrein werd gevormd door de carré-vormige open plek in het midden die wordt omringd door statige bomen. Deze plek is voorzien van een royale waterpartij en is het hart van het park geworden.

Aan de rand van het park heeft DAT vijf urban villas ontworpen waarvan de appartementen een zongericht balkon en met zicht op de open ruimte hebben. De kromming in de ontsluitingsweg met aan het eind het karakteristieke, rijksmonumentale hoofdgebouw van de oude kazerne zorgt voor een beeld waarin oud en nieuw bij elkaar komen. Niet alleen dit kazernegebouw, maar ook de watertoren en het klooster Rooi Harten zijn te zien. Het Kromhoutterrein is zo een oase in de stad geworden waar het mooi en prettig wonen is.
kro33.jpg
kro11.jpg
Park voor de hele wijk
De landschapsarchitecten B+B hebben de inrichting van het openbaar gebied ontworpen voor de hele wijk. Het is een park geworden dat werkt als een groene long. Ook voor de bewoners uit de oudere omringende woningen maken druk gebruik van het park. Aan de buitenrand van het park zijn speelweiden gerealiseerd en binnenin het park is een vijver aangelegd met een moderne, stedelijke uitstraling.
kro04.jpg
Opdracht
Stedenbouwkundige en architectonische opdracht:
Nieuwbouw (koop en huur) van 21 eengezinswoningen, 22 maisonnettes, 173 appartementen en diverse commerciële ruimten

Opdrachtgever
AM, TBV Wonen, gemeente Tilburg

Samenwerking
Bureau B+B (landschap)
Bedaux de Brouwer Architecten (2 deelprojecten)

Adviseurs
Goudstikker de Vries (constructie en bouwfysica)

Uitvoering
Alphons Coolen

Periode
1991-1996

Bijzonderheden
1996 Winnaar van Bronzen Bever; dé rijksprijs voor goed opdrachtgeverschap

Fotografie
Michel Kievits
René de Wit
Ton van der Hagen