pla01.jpg

Kindcentrum met uitzicht op dorpskern


IKC de Plaetse Rijsbergen
IKC De Plaetse is ontworpen op een bijzondere historische locatie in het centrum van Rijsbergen. Het Integraal Kind Centrum biedt onderdak aan basisschool Sint Bavo, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) met een consultatiebureau en kinderopvang Kober, voor kinderen van 0-13 jaar. In opdracht van de gemeente Zundert heeft DAT het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw en de buitenruimte. Samen met ICS adviseurs was DAT ook verantwoordelijk voor de directievoering.
pla04.jpg
Door de oude lijnen in de locatie op te nemen als basis voor het ontwerp, opent de school zich naar het dorp en krijgt het gebouw een prachtig uitzicht op het historische park met de grote bomen en de kerk. DAT heeft ook de buitenruimte ontworpen met verschillende pleinen voor de verschillende leeftijdsgroepen.
pla03.jpg
pla05.jpg
In nauw overleg met de gebruikers zijn de plattegronden voor de school ontstaan. Belangrijk hierbij was de IKC-gedachte, waarbij de kinderopvang en de school daadwerkelijk als één organisatie samen willen werken in het gebouw.

Alle groepsruimtes zijn georganiseerd rondom leerpleinen. Deze zijn verbonden met de grote gemeenschappelijke ruimte en met één van de speellokalen, dat tevens als podium dienst doet. Vanaf de grote tribunetrap is er zicht op de centrale ruimte en het podium waar grote voorstellingen gehouden kunnen worden. Er is hiermee één grote en duidelijke ontmoetingsplek ontstaan in het hart van de school waar iedereen samenkomt.

Door de bijzondere dakvorm krijgen de lokalen en de leerpleinen op de eerste verdieping een ruimtelijk en open karakter. Dit wordt versterkt door de grote glasvlakken aan de voorzijde van het gebouw. Vanuit de hele school is er prachtig uitzicht naar de dorpskern.
pla02.jpg
pla88.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht en directievoering in samenwerking met ICS adviseurs

Opdrachtgever
Gemeente Zundert

Adviseurs
Advies- en Ingenieursbureau van de Laar bv
BOINK project & energiemanagement B.V.
ICS adviseurs

Periode
2016-2018

Fotografie
Michel Kieviets