kam02.jpg

Flexibel ruimtegebruik in kleine school


Brede School De Kameleon Goirle
De Kameleon is een Brede School in Goirle. Basisschool Kameleon en een peuterspeelzaal van Humanitas zijn hier gevestigd. Het ontwerp is in nauwe samenwerking ontstaan tussen de gebruikers, adviseurs en DAT. De school is ontworpen als een architectonische schakel in de herontwikkeling van de wijk de Hellen.
kam05.jpg
De locatie aan de Tamboerstraat, met veel bomen en grenzend aan een park, heeft aanleiding gegeven voor de vorm en de materialisering van het gebouw. Het compacte gebouw is om de bestaande bomen heen ontworpen. Gekozen is voor een opvallende kleur metselwerk en frisse houten bekleding, een mooi contrast tegen het groen van de omgeving.
Het ontwerp van het gebouw is flexibel van opzet; er is rekening gehouden met de uitbreiding van de school met één lokaal en met de mogelijkheid van veranderende functies. Het interieur is ruimtelijk en licht, met veel zichtrelaties bijvoorbeeld tussen lokalen en leerpleinen door middel van glazen vitrines.

De basisschool heeft 150 leerlingen verdeeld over zeven lokalen. Deze zijn georganiseerd rondom de centrale plek van de school: de aula.
kam33.jpg
kam04.jpg
kam06.jpg
Het gebouw kent een efficiënte plattegrond; centraal ligt de aula, tussen het speellokaal en het leerplein van de onderbouw. Deze drie ruimtes kunnen, door middel van openschuivende paneelwanden, met elkaar verbonden worden. Hierdoor ontstaat een groot centraal middelpunt: het kloppend hart van de school. Deze centrale plek, bekleed met hout, heeft een bijzondere dakvorm met daklichten en is zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw. Installaties worden door dit dak mooi afgeschermd.

“Ook wij zijn erg trots op de projecten Brede School De Vonder en Basisschool De Kameleon, die tot grote tevredenheid van de ‘bewoners’ in gebruik zijn genomen. En we kijken zeker ook terug op (wederom!) een hele fijne samenwerking met jullie architectenbureau.”

Gerard van Bezouw en Richard Dreijer - gemeente Goirle
kam01.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht voor de nieuwbouw van een basisschool en kinderopvang

Opdrachtgever
Gemeente Goirle

Adviseurs
Sijperda-Hardy
Lievense

Uitvoering
Bouwgroep Moonen

Periode
2014-2016

Fotografie
Ronald Auée