goi11K.jpg

Onderdeel van het beschermd stadsgezicht


Appartementen Goirkestraat Tilburg
Voor Chapeau Woonkringen, in opdracht van Woonstichting Tiwos, heeft DAT 19 appartementen ontworpen voor een speciale groep bewoners, namelijk mensen die gevoelig zijn voor psychoses. De locatie is onderdeel van het beschermd stadsgezicht aan de Goirkestraat. De geschiedenis van deze binnenstedelijke locatie valt grotendeels samen met de opkomst en neergang van de textielindustrie in Tilburg.
goi33.jpg
goi07.jpg
Eigentijdse woonkwaliteit in beschermd stadsgezicht
De geleding van de bouwmassa, met de terugspringende middenpartij, zorgt ervoor dat de maat en schaal van het gebouw aansluiten bij de historische omgeving. Deze geleding draagt bij aan de woonkwaliteit in het gebouw: alle woningen (zes stuks op een bouwlaag) zijn gelegen op een hoek en hebben overhoekse uitzichten op de omgeving.

Zelfstandig wonen
Alle bewoners wonen zelfstandig in een eigen tweekamerappartement en hebben daarnaast de beschikking over een gemeenschappelijke woonkamer. Doordat, op de achtergrond altijd begeleiding aanwezig is, zijn de bewoners in staat om zelf weer regie over hun leven te krijgen.

“Het totale project is en blijft een groot succes. Met weemoed kijk ik nog wel eens terug op de realisatiefase en onze contacten.”

Frank Bouwmeester - Chapeau Woonkringen
goi05.jpg
Nul-op-de-Meter (NOM)
Het gebouwgebonden- en gebruikersgebonden deel van de energiebehoefte wordt, middels een combinatie van zonne-energie en een warmtepomp, door het gebouw zelf verzorgd. De installatie is op een onnadrukkelijke manier geïntegreerd in de architectuur van het gebouw: op een ingetogen en eigentijdse manier versterkt het gebouw de sfeer van de omgeving.

“Dit is echt wonen. Ik kan hier meer mezelf zijn, voel me niet opgejaagd.”

Bewoner Sandra
goi04.jpg
goi88.jpg
goi02.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht voor de nieuwbouw van 19 appartementen Nul-op-de-Meter (NOM)

Opdrachtgever
Tiwos

Gebruiker
Chapeau Woonkringen

Adviseurs
Klictet Advies B.V.
Adviesburo Bekendam & Partner B.V.

Uitvoering
Hendriks Coppelmans Bouwgroep B.V.

Periode
2017-2018

Publicatie
Artikel appartementen Goirkestraat in het Brabants Dagblad

Fotografie
Michel Kievits
Peter de Koning