adm66.jpg

Nieuw elan voor de wijk


Admiraliteitslaan 's-Hertogenbosch
In ’s-Hertogenbosch heeft DAT aan de Admiraliteitslaan één flat totaal gerenoveerd en vier nieuwe flats gerealiseerd. Samen vormen ze weer een nieuw, helder ensemble aan de rand van ’s-Hertogenbosch.

De wijk De Kruiskamp in ’s-Hertogenbosch is een typische na-oorlogse wijk met gegroepeerde, repeterende woningen. Groene buffers scheiden de wijken en kleine voorzieningen zoals winkels en scholen liggen geclusterd langs de hoofdverkeersaders. De Kruiskamp ligt vlakbij het centrum van ’s-Hertogenbosch. Het aandeel koopwoningen is er laag. De woningcorporaties BrabantWonen en Zayaz beheren het grootste gedeelte van de woningvoorraad. Er speelden onder meer problemen op gebied van leefbaarheid en vergrijzing.
adm07.jpg
Verbeterde leefbaarheid
De woningcorporaties werkten daarom, samen met onder andere de gemeente, een plan uit om de leefbaarheid en veiligheid in het gebied te verbeteren en de kwaliteit van wonen te verhogen. Renovatie en het toevoegen van andere woningtypen moesten de wijk aantrekkelijker maken. Nadat de eerste flat was gerenoveerd heeft de meerderheid van de bewoners aangegeven alsnog de voorkeur te hebben voor sloop en nieuwbouw. De daaropvolgende appartementengebouwen zijn vervolgens gesloopt en binnen de bestaande bebouwingsvlakken zijn nieuwe appartementencomplexen gebouwd. Dit gaf de kans om verschillende woontypologieën toe te passen, variërend van corridorwoningen tot galerijwoningen.
adm11.jpg
De gevel van het appartementengebouw vóór de renovatie
adm03.jpg
Het eerste gerenoveerde appartementengebouw, de daaropvolgende appartementengebouwen zijn nieuwbouw.
Nieuwbouw
De flats vallen op door hun statige uiterlijk. De gevel is opgebouwd uit stroken metselwerk en vliesgevels, die als een bijzonder weefwerk om het casco lijken gespannen. De smalle stroken zorgen voor een subtiele geleding en diepte in de gevel, terwijl de horizontale verdeling met naar binnen liggende balkons en de galerijen een traditioneel, bijna tijdloos beeld geven. De kleuren van het metselwerk zijn afgestemd met die van de aluminium kozijnen, waarbij de verticale geleding is geaccentueerd door juist daar een iets donkerdere grijstint in te zetten.

De comfortabele appartementen in de flat kennen drie woningtypen, die variëren in oppervlakte van 65 tot 88 m2 en hebben twee of drie slaapkamers.
adm08.jpg
Duurzaam
Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo zijn alle appartementen voorzien van extra isolerend glas, liggen er zonnepanelen op de daken en is er in de meeste gevallen een WKO (Warmte-Koude-Opslag)-installatie gerealiseerd. Daarmee is het energielabel van F naar A gebracht.
adm10.jpg
adm22.jpg
adm13.jpg
adm04.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht van renovatie, sloop en nieuwbouw galerijflats

Opdrachtgever
BrabantWonen

Periode
2010-2015

Bijzonderheden
Woningen Admiraliteitslaan is genomineerd voor de
Reynaers Projectprijs 2012

Fotografie
Michel Kievits