tob10.jpg

Toekomstige huurders ontwerpen mee


Woningbouw Tobias Asserlaan Tilburg
Opdrachtgever TBV Wonen is in 2014 gestart met de herontwikkeling van woningen aan de Tobias Asserlaan in Tilburg. De drie oude gebouwen uit 1965 voldeden niet meer aan de huidige eisen en zijn gesloopt. DAT heeft drie nieuwe duurzame appartementengebouwen ontworpen met de namen Tobias, Bernard en Vincent (TBV).
tob12.jpg
tob11.jpg
Energiezuinige woningen
Vorig jaar zijn de 2 appartementengebouwen Bernard en Vincent (62 woningen) opgeleverd. De gebouwen zijn Bijna Energie Neutraal (BENG). Het eerste gebouw, Tobias (28 woningen) is volledig Nul-op-de-Meter (NOM).
Bewonersparticipatie
Uniek aan dit project is dat de bewoners vanaf het begin betrokken zijn geweest en mee mochten denken over het gebouw, de woonomgeving en de indeling van hun appartement. De ideeën van bewoners zijn zoveel mogelijk meegenomen in het ontwerp. Samen met DAT hebben zij meegedacht over de typologie van de gebouwen en hebben zij hun eigen woningplattegrond vormgegeven. Ze hebben door deze betrokkenheid al in een vroeg stadium elkaar leren kennen en is een hechte gemeenschap ontstaan.
tob13.jpg
tob17.jpg
tob16.jpg
tob18.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht voor het ontwerp van 3 appartementengebouwen bestaande uit 90 woningen (Nul-op-de-Meter)

Opdrachtgever
TBV Wonen

Adviseur
Bouwen In Eigen Beheer (begeleiding bewoners)

Uitvoering
Van de Ven Bouw en Ontwikkeling
Alphons Coolen Bouw
Remmers Bouwbedrijf

Periode
2017-2021

Fotografie
Michel Kievits