kad01.jpg

Hoeksteen van het Nieuw Kadekwartier


Westerkade Arnhem
In Arnhem wordt momenteel druk gewerkt aan de ontwikkeling van de oostzijde van het centrum. Op het voormalige industriegebied nabij de Rijn en de John Frostbrug komt een uitgebreid, nieuw woon- en werkgebied. DAT architecten heeft aan de Westervoortsedijk de entree tot het Nieuw Kadekwartier ontworpen, bestaande uit 20 grondgebonden woningen, 60 (zorg-)appartementen, inclusief een plint met publieksfunctie.
kad22.jpg
kad03.jpg
Bouwlocatie met een industriële geschiedenis
In het verleden was het gemeentelijke gasbedrijf gevestigd op de hoek van het Nieuw Kadekwartier. In de robuuste verschijningsvorm van de nieuwe gebouwen komt het stoere karakter van de voormalige industriële omgeving terug.

“Wij zijn nog steeds heel blij met Westerkade en noemen het regelmatig als ‘voorbeeld voor de toekomst’.”

Diana Jansen - programmadirecteur DrieGasthuizenGroep
kad05.jpg
kad08.jpg
Rijk geschakeerd bouwblok
Het stedenbouwkundig plan voor het Nieuw Kadekwartier bestaat uit gesloten bouwblokken, die elk zijn opgebouwd uit een combinatie van onderling verschillende “panden”. In het bouwblok aan de Westervoortsedijk hebben we diverse de typen grondgebonden woningen en het gestapelde hoekgebouw voorzien van een afwisselend daklandschap. Het binnenterrein van het bouwblok is samen met KAW, dat de architectuur van het oostelijke gedeelte van het bouwblok heeft verzorgd, ontworpen.
Eigentijdse zorgverlening
In het hoekgebouw zijn diverse aan wonen en zorg gerelateerde functies verzameld: in de plint van het gebouw bevindt zich een gezondheidscentrum en op de verdiepingen bevindt zich het domein van de DrieGasthuizengroep, waar wonen met intensieve zorg en thuiszorg wordt gecombineerd.
kad07.jpg
kad04.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht voor de nieuwbouw van 20 grondgebonden woningen en 60 (zorg-)appartementen, inclusief een plint met publieksfunctie

Opdrachtgever
Volkshuisvesting Arnhem

Co-opdrachtgever
DrieGasthuizenGroep Arnhem

Adviseurs
Lievense (constructie)
Rouweler (installatie)

Ontwikkelend aannemer
Kuiper Bouw Arnhem

Periode
2012-2017

Fotografie
Ronald Auée