kro03.jpg

Innovatieve energiezuinige wijk


Renovatie De Kroeven Roosendaal
De herstructureringsopgave van het project ‘De Kroeven’ in Roosendaal is in veel opzichten bijzonder te noemen. Onze opdrachtgever, Aramis AlleeWonen (tegenwoordig Alwel), heeft een ongekende ambitie uitgesproken om naast leefbaarheid en ruimtelijkheid ook duurzaamheid nadrukkelijk op de agenda te zetten.

De Kroeven is een typische 60-70er jaren wijk. Herhaling van woningtypen en een eenzijdig woningaanbod kenmerkten deze wijken. Ruimtelijk vaak interessant door de vele open restruimten, hiërarchisch in de opbouw van openbare ruimten en onduidelijk naar de overgangen privé-openbaar.
De stedelijke vernieuwing bood ruimte voor het maken van nieuwe openbare ruimten door sloop van een deel van de woningen. Met aanvullende nieuwbouw is vervolgens het programma gedifferentiëerd. Woningen voor ouderen, woon-werkwoningen en appartementen zijn toegevoegd. Daarnaast is de grens tussen openbaar en privé opnieuw gedefinieerd. De vernieuwde wijk toont zich aan de openbaarheid van de stad en geeft nieuwe gebruiksmogelijkheden voor haar bewoners.

De woningen zijn gebouwd en gerenoveerd volgens het principe van het ‘passiefhuis’. Voor de bestaande woningen geeft dit een rendementsverbetering op energiegebruik van maar liefst 86%.
kro10.jpg
Proefwoning: de renovatie is een onderdeel van de duurzame wijkontwikkeling
kro06.jpg
Karakter
Zowel de nieuwbouw als de renovatieopgave vragen om een optimistische kijk op de wijk. Het beeld van de gebouwen sluit aan bij de kleur en sfeer van de bestaande wijk. Het materiaal van de gevels, natuursteen leien, geven het geheel een duurzaam en sfeervol karakter.
1373024.jpg

“Opdrachtgever Aramis AlleeWonen heeft een ongekende ambitie uitgesproken om naast leefbaarheid en ruimtelijkheid ook duurzaamheid op de agenda te zetten.”

kro01.jpg
kro04.jpg
State of the art
De bestaande woningen zijn voorzien van een volledige nieuwe huid. Houtskeletbouw wanden en daken, geïsoleerd met cellulose (Rc=9m2 K/W), omhullen het bestaande skelet. Houten kozijnen met 3-laags glas en aluminium deklijsten sluiten het geheel af. Een installatie met WKO en zonneboiler vullen het geheel aan tot het gevraagde niveau. De volledige transformatie van de schil is in 1 dag gerealiseerd – in bewoonde toestand!
Het project heeft hiermee de PassiefBouwen Award 2010 gewonnen.

Voorbeeld
Het totale plan is het grootste project voor de ontwikkeling van passiefhuis-woningen in Europa. Aramis AlleeWonen heeft moed getoond om met zoveel onzekere factoren een dergelijk grootschalig plan te gaan realiseren. De resultaten waren meteen een groot voorbeeld. Het project is aandachtig gevolgd en bezocht door corporaties, ontwikkelaars en gemeenten en heeft de ontwikkeling van het denken over duurzaamheid in de (sociale) woningbouw een sterke impuls gegeven.
kro08.jpg
kro09.jpg
kro07.jpg
Opdracht
Renovatie, stedenbouwkundige en architectonische opgave

Opdrachtgever
Aramis AlleeWonen

Adviseurs
De Wissel Constructie bureau
Ingenieurs Alliantie (installatie)
Trecodome (Passiefhuis)
Winket (bouwkosten)
Nieman Raadgevende Ingenieurs

Uitvoering
Dura Vermeer
VDM
Van Ieperen
KEMPAIR
Brink Climate Systems

Periode
2007-2014

Bijzonderheden
Renovatieproject De Kroeven wint de PassiefBouwen Award 2010

Fotografie
Michel Kievits