pie02.jpg

Zelfstandig wonen met een beetje hulp


Pieter Eiffhuis Eindhoven
Voor opdrachtgever Wooninc. heeft DAT het ontwerp vervaardigd voor de transformatie van het Pieter Eiffhuis. Het gebouw uit de jaren zeventig met zijn 8 tot 10 identieke woonlagen.

Dit is gerealiseerd door een aantal rigoureuze ingrepen in het gebouw:
De incourante studio’s op alle verdiepingen zijn vervallen en de vrijkomende ruimte is per woonlaag herbestemd tot bergingen. Op de begane grond is daardoor ruimte vrijgemaakt voor nieuwe functies zoals een medisch centrum, hobbywerkplaats, dagsuper, kapper, wasserette, galerie en huismeesterruimte. Op de eerste verdieping zijn logeerfaciliteiten aangebracht.
Het ingepaste medisch centrum bevat een apotheek, huisartsenpraktijk, fysiotherapie en diverse functies die met welzijn en maatschappelijke zorg te maken hebben.
De begane grond is uitgebreid met een grand café en nieuwe voorzieningen. Tegen de kopgevels en op de dakniveaus zijn nieuwe koopappartementen gerealiseerd, de differentiatie in woonvormen is daardoor toegenomen.
Alle bestaande appartementen en corridors zijn ingrijpend gerenoveerd. Tot slot is het gevelbeeld getransformeerd; van 'saai en eentonig' naar 'uitgesproken en gedifferentieerd'.
pie05.jpg
Eigentijds, open en kleurrijk
DAT heeft een heldere en eigentijdse ruimtelijke omgeving ontworpen die aansluit op de sfeer en beleving die bewoners ook in hun eigen woning creëren. Een omgeving met veel daglicht, uitzicht en contactmogelijkheden, zowel met medebewoners als met de buitenwereld!

Er is een binnenstraat geïntroduceerd waaraan zowel het grand café als de diverse servicefuncties zijn gelegen. Ook de hoofdtoegang van alle woningen ligt aan deze straat; het is de meest openbare ruimte in het woongebouw.

Het interieurontwerp is in nauwe samenwerking met interieurarchitect Huub Frenken tot stand gekomen.
pie03.jpg
pie04.jpg
pie01.jpg
Ruw en stoer
Het oorspronkelijk monotone Pieter Eiffhuis is van gedaante veranderd. Nieuwe gebouwdelen zijn uitgevoerd in leisteen en natuursteen keien, die tezamen gevelvlakken maken met een ruw oppervlak, een eigen materiaalkleur hebben en tegenwicht bieden aan de oorspronkelijke, horizontale karakteristiek van het Pieter Eiffhuis.
De nieuwe buitenmuur langs de voorzieningenstraat heeft een forse dikte gekregen, goed voelbaar ter plaatse van gevelopeningen. De uitvoering in grillige natuursteenkeien versterkt het effect van massiviteit. De straatmuur wordt daardoor de stoere buitenkant van het Pieter Eiffhuis.
pie06.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht, nieuwbouw en renovatie

Opdrachtgever
Wooninc.

Adviseurs
Tielemans (constructie)
Nelissen (installatie)

Uitvoering
Hurks Bouw en Vastgoed

Periode
2000-2005

Fotografie
Michel Kievits