spo33.jpg

Verbindende schakel in hartje Theresia


MFA Het Spoor Tilburg
Ontwerp een nieuw multifunctioneel centrum in het hart van de wijk Theresia. Met deze vraag zijn we na een architectenselectie van de gemeente Tilburg aan de slag gegaan. In het plan zitten een basisschool, diverse vormen van kinderopvang, functies ten behoeve van maatschappelijk werk en welzijn waaronder een grand café en een jongerenruimte. Op de locatie waar de multifunctionele accommodatie (MFA) gebouwd is, stonden al een verpleeghuis en een complex met aanleunwoningen.
spo02.jpg
spo10.jpg
DAT ontwierp de MFA als een gebouw dat de twee bestaande complexen met elkaar verbindt waardoor er een sterke wisselwerking ontstaat tussen de verschillende functies. Jong en oud kunnen elkaar op een vanzelfsprekende manier ontmoeten. Open en uitnodigend is het gebouw ook richting de wijk.

Zorro model
Deze benaming is door de gebruikers bedacht vanwege de zigzagvorm van het gebouw. Door deze vorm hebben we de bestaande complexen op een logische manier kunnen koppelen en transformeren.
spo05.jpg
Frisse school
Uitgangspunt voor het gebouw is het 'frisse school' concept. Door middel van extra verdiepingshoogte en een zevenvoudige ventilatie wordt in de groepsruimten een veel gezonder binnenklimaat gerealiseerd waardoor kinderen zich beter kunnen concentreren.
spo12.jpg
spo08.jpg
spo11.jpg
Modulair
Duurzaam materiaalgebruik en aanpasbaarheid waren voor de gemeente Tilburg erg belangrijk. Daarom hebben we een rationeel gebouw ontworpen -met een structuur van drager en inbouw- die genoeg vrijheid geeft aan de diverse gebruikers en die ook ruimte laat voor verandering in de toekomst.

Een onderzoek naar stramienmaten heeft geleid tot een stramien dat geschikt is voor medische zorg, leslokalen, woningbouw, kantoren en zorgwoningen. Eigenheid voor de verschillend gebruikers is gerealiseerd door toepassing van bijzondere interieurelementen.
spo01900.jpg
Opdracht
Stedenbouwkundige en architectonische opdracht.
De nieuwbouw van een multifunctionele accommodatie met een basisschool, diverse vormen van kinderopvang, functies ten behoeve van maatschappelijk werk en welzijn waaronder een grand café en jongerenruimte

Opdrachtgever
Gemeente Tilburg

Adviseurs
Van de Laar (constructie)
Peutz (bouwfysica)
Schreuder groep Breda (installatie)
Schrevens’ Bouwkosten Adviesbureau (bouwkosten)

Uitvoering
BMV

Periode
2006-2010

Fotografie
Petra Appelhof