hos01.jpg

Samenwerking maakt markant hostel mogelijk


Hostel 's-Hertogenbosch
Dit opvangcentrum, gesitueerd aan de Van Broeckhovenlaan, is het eerste hostel voor dakloze verslaafden in de gemeente ’s-Hertogenbosch.

In het hostel zijn 30 appartementen voor mensen die dakloos waren, verslaafd zijn en een psychiatrische aandoening hebben. Tegen de komst van een hostel was jarenlang veel verzet in Den Bosch.

In dit hostel is 24-uurszorg aanwezig, aangeboden door de instellingen Novadic-Kentron (verslavingszorg) en Reinier van Arkel (psychiatrische zorg).
hos04.jpg
hos06.jpg
Het project bevat een opvang voor mensen met een dubbele verslavingsproblematiek. Het ontwerp van DAT is ontstaan in een unieke samenwerking tussen omwonenden (winkeliers en bewoners), BrabantWonen, Reinier van Arkel, Novadic-Kentron, politie en de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Het ontwerpproces was zodanig ingericht dat de omwonenden samen met DAT een aantal ontwerpbeslissingen hebben gemaakt. Het resultaat is een gedragen plan: een specifiek, helder en ruimtelijk gebouw, tevreden bewoond door de nieuwe bewoners en geaccepteerd in de bestaande woonbuurt.
hos02.jpg
hos43.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht voor de nieuwbouw van een hostel voor dakloze verslaafden

Opdrachtgever
BrabantWonen

Adviseurs
Van de Laar (constructie)
Adviesbureau Becks BV (installatie)

Uitvoering
SMT Bouw & Vastgoed (aannemer)

Periode
2010-2014

Bijzonderheden
Filmpje van Omroep Brabant 'Hostel voor dakloze verslaafden in Den Bosch officieel geopend'.

Fotografie
Petra Appelhof