pon11.jpg

Pakhuizen worden kunstenaarswoningen


De Pontwoningen Tilburg
Nabij museum De Pont staan twee pakhuizen die dateren van 1889 en 1921. De pakhuizen vormen de verbinding tussen de stedenbouwkundige ontwikkelingen rondom het museum en de kleinschalige historische bebouwing in de Kuiperstraat. De pakhuizen houden de geschiedenis van de plek levend. Net als museum De Pont staan ze symbool voor de textielindustrie die van oudsher aanwezig was.
pon44.jpg
De gebouwen hebben een heldere constructieve structuur en een gedegen bouwkundige opzet. De uitgesproken baksteen-architectuur heeft strak geordende gevelopeningen. Gemetselde penanten en stalen lateien zijn karakteristiek voor het gevelbeeld. Het oudste pakhuis had volledig gesloten gevels. De pakhuizen waren niet geïsoleerd en hadden de bouwfysische eigenschappen van vooroorlogse gebouwen.
Woningen voor kunstenaars
Het karakter van de gebouwen en de nabijheid van museum De Pont hebben er toe geleid dat woonruimte voor kunstenaars is gecreëerd met de mogelijkheid ‘atelier aan huis’ te hebben. Uitoefening van diverse kunstvormen kan worden gecombineerd met wonen in het gebouw.
pon02.jpg
pon03.jpg
14 woningen
Er zijn 14 woningen van ca. 90 m2 gerealiseerd. De plattegronden zijn uitgerust met een sanitaire kern en zijn verder vrij indeelbaar. Bewoners bepalen zelf waar wonen overgaat in werken. Deze actieve woonfunctie zorgt aan de Kuiperstraat voor levendigheid en uitstraling. De gevelopeningen kunnen etalage of toegang tot het atelier zijn. Om het karakteristieke, gesloten beeld te behouden zijn geen privé balkons aangebracht maar is een gemeenschappelijke tuin aangelegd.

Zinken kaders
Met respect voor de massiviteit van het gebouw zijn de gesloten wanden van het oudste pakhuis door middel van zinken kaders met diepe neggen van eigentijdse openingen voorzien.
Opdracht
Transformatie van 2 pakhuizen tot 14 woningen

Opdrachtgever
WonenBreburg

Periode
1993-1995

Fotografie
Michel Kievits