DATleeuwesteyn19202.jpg

Woningen (NOM) en appartementen (BENG) Leeuwesteyn opgeleverd


sep '20

Leeuwesteyn is een nieuwe, duurzame woonbuurt met een stedelijk karakter. De buurt is onderdeel van Leidsche Rijn en ligt aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal waar oud en nieuw Utrecht met elkaar worden verbonden. In de nieuwe wijk wisselen smalle stegen en brede lanen elkaar af. Kenmerkend in dit plan zijn de hoogteverschillen van vijf meter en differentiatie in laan-, hof- en parkbebouwing. Overal is veel aandacht voor de overgang tussen openbaar en privé.

DAT heeft voor opdrachtgever Nijhuis Bouw, samen met haar partners Mitros en Groenwest, het ontwerp gemaakt voor 52 appartementen en 87 eengezinswoningen in de sociale huur. Alle eengezinswoningen zijn energieneutraal en de appartementen voldoen aan BENG.

Ritmiek, bouwhoogte en variatie in de gevelwand zorgen voor een stedelijke, statige en robuuste uitstraling. De verticale geleding wordt versterkt door hoge voordeuren, hoog opgetrokken gevels, staande vensters en een geometrische gevelindeling met een duidelijke ritmiek.

Hoofdmateriaal is baksteen in een range van aardetinten. Dit zorgt voor een stoere uitstraling. Kenmerkend zijn de baksteendetails, de bijzondere baksteenpatronen en aandacht voor de beëindiging van het dak. De hekwerken hebben zowel een industriële als een sierlijke uitstraling.