heu04.jpg

Voortgang De Heuvel Breda: stadswoningen opgeleverd


jun '22

Naast de Laan van Mertersem en het Dr. Struyckenplein zijn 75 nieuwe, stoere stadswoningen opgeleverd binnen het totale plan van de Heuvel. Het totale plan omvat de nieuwbouw van 260 eengezinswoningen en 110 sociale huurappartementen, en de renovatie van 170 bestaande woningen.

De Heuvel in Breda is een naoorlogse wijk met een grote stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde. De gebouwen zijn echter technisch sterk verouderd en de woningtypes voldoen niet meer aan de huidige eisen. Na een uitgebreide studie is besloten om in delen van de wijk de woningen te renoveren en in andere delen van de wijk de woningen te vervangen door nieuwbouw.

DAT heeft het stedenbouwkundig- en architectonisch ontwerp gemaakt dat recht doet aan de wijk, waar architect ir. F. Peutz zijn handtekening onder zette. Kenmerkend aan het ontwerp is de tijdloze en functionele architectuur zonder veel overdaad. Lange brede stenige straten worden vervangen door royale, groene openbare ruimtes die de straten onderling met elkaar verbinden.
De nieuwe architectuur is een eigentijdse interpretatie van het karaktervol ontwerp van Peutz. De nieuwbouw wordt gemaakt met veel respect voor het oude plan: ze volgt de bestaande stedenbouwkundige lijnen en neemt de karakteristieke, hoge profielen van de oude woningen over.

De stadswoningen zijn gerealiseerd door Ontwikkelcombinatie Nederlandse Bouw Unie / Maas-Jacobs.

De vernieuwing van de wijk is nog volop in uitvoering. We verwachten dat over één jaar het totale plan van de Heuvel volledig afgerond zal zijn.

Bekijk project De Heuvel Breda