Sta04.jpg

Staring College: een duurzaam schoolgebouw om leerlingen te inspireren


okt '23

Op Campus De Wildbaan in Borculo is het nieuwe schoolgebouw van het Staring College opgeleverd. De school kenmerkt zich door een breed onderwijsaanbod: VMBO, MAVO, HAVO en VWO in de onderbouw, de beroepsgerichte leerwegen van het VMBO in de bovenbouw.

Energie, materiaalgebruik, duurzaamheid en een groene omgeving vormen een belangrijk uitgangspunt voor het Staring College. Als onderwijsinstelling willen zij hun leerlingen steeds bewuster maken van het op een duurzame manier omgaan met de aarde. Het gebouw is dan ook een voorbeeld op dit gebied.

Voor opdrachtgever Stichting Portuur heeft DAT een ontwerp gemaakt waarbij het onderwijs georganiseerd wordt in een aantal inspirerende en herkenbare clusters. De (praktijk)vakken van deze clusters zijn zowel zichtbaar van buitenaf als vanuit het centrale atrium. We zijn in afwachting van het groen en de boom(!) voor in het atrium, waardoor de groene omgeving wordt doorgetrokken naar binnen en de school harmonieus aansluit op de omgeving.

De houten spanten, houten gevelbekleding, zichtbare zonnepaneeltjes in de glaskappen, Isovlas dakplaten en het PET-vilt als akoestisch materiaal in het atrium, zorgen voor een zichtbare en beleefbare duurzaamheid. Daarnaast is het gebouw energieneutraal en worden er veel gerecyclede materialen gebruikt zoals stoeptegels, aanleunbeugels en sanitair.

De komende weken wordt de school ingericht en eind december vindt de verhuizing plaats. In januari starten de lessen voor de leerlingen in hun nieuwe schoolgebouw.Sta07.jpg