Het Bachmanhof wint BLAStprijs 2024!
nov '24
Het Bachmanhof door DAT (De Architectenwerkgroep Tilburg) is door de jury unaniem uitgeroepen als winnaar van de BLAStprijs 2024. Thema van de prijs was dit jaar ‘Inbreidingen’. Het hof met dertig koopwoningen ligt in het hart van de dorpskern van Princenhage, op een plek waar eerder een smidse en een visrokerij waren gevestigd. De jury: ‘Dit project is een overtuigend pleidooi voor ‘hofje erin’ als tegenhanger van ‘straatje erbij’ uit het regeerprogramma van kabinet-Schoof.’
Behalve Het Bachmanhof waren uit de zestien inzendingen ook de transformatie van het voormalige hoofdkantoor van Suikerunie (Cosunpark) door EVA|architecten en woonhof Wilhelminasingel/Casopijnhof door Bedaux de Brouwer Architecten voor de BLAStprijs 2024 genomineerd.
De BLAStprijs, de Bredase prijs voor landschap, architectuur en stedenbouw, is een initiatief van architectuurplatform BLASt, ondersteund door de gemeente Breda. Doel van de prijs is om de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Breda te stimuleren. De prijs, die dit jaar voor de negende keer werd uitgereikt, stond in het teken van inbreidingen – gedefinieerd als binnenstedelijke herontwikkeling. De winnaar van de BLAStprijs werd woensdagavond 27 november bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in Mezz. De prijs, die werd uitgereikt door wethouder Eddie Förster, bestaat uit een plaquette met een geabstraheerde afbeelding van de Bredase roede, een historisch bouwkundige lengtemaat die uniek was voor de Baronie van Breda.
Inbreiding
De BLAStprijs 2024 stond in het teken van inbreidingen. Er zijn veel mensen die een woning zoeken. In plaats van uit te breiden in het buitengebied kiest Breda bewust voor de focus op inbreiding; binnenstedelijke herontwikkeling biedt kansen en mogelijkheden. Dat kan niet vrijblijvend: inbreiding moet niet alleen bijdragen aan meer woningdifferentiatie, maar ook aan meer groen in de stad, een goede waterhuishouding, sociale duurzaamheid en de mobiliteitstransitie. Daarnaast moet de nieuwe invulling zich voegen naar de bestaande omgeving en littekens in het weefsel van de stad helen.
Om mee te dingen moest de inbreiding in de afgelopen vijf jaar zijn gerealiseerd en zijn opgeleverd voor november 2024. Bij de beoordeling was niet alleen een aantrekkelijk ontwerp van belang, maar ook een doordachte inbedding in de omgeving. Voegt de inbreiding iets toe aan de stad? Hoe verhoudt ze zich tot de context? En is ze duurzaam? Ook goed opdrachtgeverschap was een belangrijk aandachtspunt bij de beoordeling: welke randvoorwaarden zijn er gecreëerd waarbinnen de architectuur de ruimte heeft gekregen.
Jury
De jury van de BLAStprijs bestond dit jaar uit Barbara Luns (directeur AIR en bestuur CoLA), Jeroen de Willigen (creatief directeur/partner De Zwarte Hond en voorzitter BNA) en Jessica Hammarlund Bergmann (stedenbouwkundige/partner blau|stedenbouw en landschap, stadsbouwmeester Enschede en voorzitter Adviescommissie Omgevingskwaliteit Breda). Zij koos unaniem Het Bachmanhof tot winnaar. Uit het juryrapport: ‘Het opdrachtgeversverhaal van Het Bachmanhof is uniek; het is een particulier project. De jury is onder de indruk van het eigenaarschap dat het project uitstraalt, de wil iets moois achter te laten. Het is goed dat iemand die verantwoordelijkheid neemt. […] Het hof sluit goed aan op het dorp. Die doordachte inpassing draagt bij aan een lange levensduur. Dat is een belangrijke kwaliteit. Het binnengebied wordt met zorgvuldige woningbouw teruggegeven aan de stad. Dit project is een overtuigend pleidooi voor ‘hofje erin’ als tegenhanger van ‘straatje erbij’ uit het regeerprogramma van kabinet-Schoof.’
Opdrachtgever: Van Loon Beheer B.V
Architect: De Architectenwerkgroep Tilburg (DAT)
Landschapsontwerp: Studio REDD
Ontwikkelaar en uitvoering: Winters bouw & ontwikkeling
Projectontwikkeling: MINT Vastgoed