Woonhuis Oss

Oss, (2008-2009)
Deze woning is ontworpen binnen de strikte voorwaarden van het beeldkwaliteitsplan Horzak, dat is opgebouwd uit diverse ‘hoeves’, clusters van woningen, in een open landschap. Het beeldkwaliteitsplan voor de uitbreidingswijk in Oss vraagt bovendien traditionele woningen met een kap.
DAT heeft het archetype van de woning met een eigentijds beeld vertaald in een zeer ruimtelijke, lichte woning.
Het concept van het woonhuis is gebaseerd op het oerbeeld van een huis, zoals kinderen dat tekenen. Twee volumes, zijn verschoven ten opzichte van elkaar, met elkaar verwoven.
De krappe ligging van de woning op het perceel maakt zijdelingse oriëntaties ongewenst. Door kap en zijwand in één materiaal uit te voeren blijft de massa van het oertype intact, waardoor de invulling van de kopgevels vrij is. Alle binnenruimten zijn op deze koppen georiënteerd.
De kopgevels van hout en glas tonen de transparante zijde van de woning. Alle gevelopeningen bevinden zich geconcentreerd in die lichte vulling, beschut door het overstek.
Het karakter van een subtiele monoliet, ontstaat door het gekozen kleurpalet voor de diverse materialen: bewust is ervoor gekozen de kleuren van leipannen, hout en aluminium dicht bij elkaar te houden.
De woning is het resultaat van een plezierige zoektocht naar de grenzen van mogelijkheden van voorschriften. Maar bovenal is het woonhuis ontworpen als een ‘maatpak’ voor bijzondere opdrachtgevers.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Oertype vertaald in eigentijds beeld

Het concept van het woonhuis is gebaseerd op het oerbeeld van een huis, zoals kinderen dat tekenen.

Subtiele monoliet

Bewust is ervoor gekozen de kleuren van alle materialen: leipannen, hout en aluminium dicht bij elkaar te houden.

Een woning uit één stuk

Brabants Dagblad noemt de woning in een artikel over de uitbreidingswijk Horzak van 26 mei 2010: ‘Een woning uit één stuk’ en ‘een parel, in schril contrast met de overige bebouwing’…

opdrachtgever
Particulier

team
Theo van Esch, Desiree Vermeer, Telma van Gestel, Birgitte Keijzer-de Jong

08719_01.jpg
detailfoto01_upload.jpg
detail_dakpannen.jpg
08719_02_voetprint.jpg
0871903__modellen_overzicht.jpg
08719_07_perspectieven.jpg
08719_05__plattegronden.jpg
08719_06__gevels_doorsnede.jpg
foto_oss_2_upload.jpg
kaartweergavechronologie