Visie OLVOO-kerk

Dwalen door een verscholen binnengebied Hilversum, (2008-2008)
In deze stedenbouwkundige studie zijn de mogelijkheden onderzocht om het middengebied van een bestaand bouwblok, aan de rand van het centrum van Hilversum, te bewonen en te verdichten. Op de locatie komen de schaal van het centrum en die van een villawijk bij elkaar. Het neogotische gebouw van de OLVOO-kerk, op de hoek van de locatie, is manifest aanwezig. Een oud schoolgebouw, met extensief grondgebruik, in het centrum van het bouwblok, zal verdwijnen. Dit biedt de gelegenheid om te midden van de bestaande randbebouwing een nieuw woonprogramma en een nieuwe school te realiseren.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Karakter versterken

De gekozen ontwerp strategie is een contextuele: het uitgangspunt is het handhaven en gebruiken van de sferen en karakters van de open plekken die reeds in het gebied aanwezig zijn. Deze plekken worden geïntensiveerd en worden met elkaar verbonden door een stelsel van paden. In de ruimte die over blijft binnen dit netwerk worden vervolgens de gebouwen opgetrokken.

Verschillende sferen

De nieuwe wandelroutes door het gebied voeren van het groen in de boomgaard bij de pastorie naar de verstilde grindtuin bij de voormalige school, en van de rust bij de monumentale kerk naar het levendige plein bij het popcentrum. Door de nieuwe architectuur ingetogen en eenvoudig te houden, zijn het de bijzondere karakters van de open plekken die de wandelaar de impuls geven om door het gebied te dwalen.

Ontspannen verdichten

De hoogtes van de compacte gebouwen zijn afgestemd op hun afstand tot de bestaande, aangrenzende bebouwing. De volumes zijn zodanig ten opzichte van elkaar geplaatst dat, afwisselend, tussenruimtes verbreden en versmallen; een milde vorm van verdichting ontstaat.

opdrachtgever
Planoform

opgave
Stedenbouwkundige studie

team
Walter van der Hamsvoord, Ton van der Hagen, Jan-hubert Bisschops

website
www.planoform.nl

08727_01_maquettefoto.jpg
08727_02_voetprint.jpg
08727_03_oude_situatie.jpg
08727_04_betsaande_situatie.jpg
08727_05_massa_studieskopiekopie.jpg
08727_07_perspectief.jpg
08727_08_perspectief.jpg
08727_09_perspectief.jpg
08727_10_perspectief.jpg
kaartweergavechronologie