Lourdeskade Tilburg

Duurzame gebouwen voor nu én de toekomst Tilburg, (2011-2017)
In 2017 is de laatste fase van het project Lourdeskade aan de Piushaven opgeleverd.Het is een locatie met een markant karakter dat grotendeels bepaald wordt door de originele bebouwing zoals de klokkentoren van de voormalige Lourdeskerk en het gebouw van de oude ijzergieterij. DAT architecten is door het industriële karakter van de locatie geïnspireerd en heeft de sfeer doorgetrokken in het ontwerp van de nieuwe gebouwen. Het project omvat 150 nieuwe woningen, zowel appartementen als grondgebonden woningen.

DAT architecten heeft het stedenbouwkundig plan ontwikkeld met veel aandacht voor het samenspel van bebouwing en openbare ruimte. De verschillende structuren van de omgeving , de wegen, het kanaal, de omliggende wijk en de architectuur smelten samen en versterken elkaar. Er is een fijnmazig stedenbouwkundig geheel ontstaan waarbij de architectuur, het water en de oude gebouwen in relatie staan met elkaar. Dit uit zich in een eigenzinnige, tijdloze wijk met een industrieel karakter dat verwijst naar de geschiedenis van de Piushaven.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Verrassend karakter

De combinatie van de volumes van de gebouwen en de omgeving geeft een bijzondere sfeer, er ontstaat echt een ‘plek’. De wijk, gelegen tussen de ‘dorpse sfeer’ van de achterliggende wijk en de reuring van de Piushaven, heeft zijn heel eigen karakter. Met zijn strakke uitstraling heeft de wijk ook veel verrassende aspecten zoals een prachtige binnentuin in het appartementenblok. De woningen zijn geschakeld in kleine blokjes van maximaal 6 huizen waarbij er gespeeld is met de plaatsing tegenover elkaar. Dit zorgt voor verrassende zichtlijnen, om elke hoek verschijnt er weer een heel ander uitzicht.

De grondgebonden woningen zijn nul op de meter, wat wil zeggen dat het huis dankzij o.a. de aanpak van de gevel en slimme installaties net zoveel (of meer) energie produceert dan het nodig heeft. De woningen zijn volledig geprefabriceerd en zijn ter plaatse in één dag gemonteerd.

opdrachtgever
Gemeente Tilburg; Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

team
Theo van Esch, Jeanine van der Vliet, Bas Coret, Desiree Vermeer, Dennis Schuurkes, GertJan de Rooij, Jan-hubert Bisschops

lou102401.jpg
lou102402.jpg
lou102403.jpg
lou102404.jpg
lou102405.jpg
lou102406.jpg
LourdesstraatTilburg7hires.jpg
lou102408.jpg
LourdesstraatTilburg3hires.jpg
lou102411.jpg
kaartweergavechronologie