Kuiperstraat

Starterswoning met karakter Oisterwijk, (2004-2005)
Zeven robuuste starterswoningen aan de rand van Oisterwijk. Donkere, ruwe steen geeft het woonblok een stoere aanblik. Open delen met aluminium kozijnen. De huizen lijken in niets op de woningen verderop in de straat. Het niveauverschil tussen de tuinen en de straat versterkt het eigen karakter.
De woningen staan aan het spoor. Woonstichting Stromenland gaf opdracht om te onderzoeken of dit stuk grond volgens de geluidsnormen kon worden bebouwd. Door de woningen op een ingenieuze manier ten opzichte van elkaar te verschuiven, ontstonden geluidsluwe geveldelen aan de voor- en achterzijde. De beperking werd zo omgezet in een kracht.
Stromenland vroeg om huizen die specifiek voor starters zijn ontworpen. Alleen starters hebben het voorrecht om hier te mogen wonen. En dat wil Stromenland ook zo houden.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Slim ontwerp

De grond bleef jarenlang onbebouwd. De geluidsnormen leken het onmogelijk te maken om zo dicht bij het spoor woningen te bouwen. Het ontwerp bewijst het tegendeel. De treinen naar Tilburg en Eindhoven flitsen voorbij, maar toch is er uitstekend te wonen. De trapsgewijze oplossing laat zien dat een dove gevel bijzondere mogelijkheden tot vormgeving biedt.

Tegenstelling

Robuust en transparant, licht en donker, open en gesloten, klein en groot. De starterswoningen in de Kuiperstraat sprankelen door hun tegenstellingen. De vormgeving is niet neutraal: een specifieke vraag heeft geleid tot een specifieke oplossing.

Kunstwerk

Midden in het wooncomplex staat een kunstwerk van Jan van Munster. Het idee ontstond toen bleek dat er ondergronds een zware rioolleiding loopt waar bebouwing geen opties is. Dit bood de gelegenheid om aan de rand van Oisterwijk een mooi beeld als binnenkomer te plaatsen.

Winnaar

welstandsprijs Noord-Brabant 2005

opdrachtgever
Woonstichting Stromenland

opgave
Stedenbouwkundige en architectonische opgave

team
Ton van der Hagen, Bas Coret, Jeroen Semeijn, Marijke Quint, Roger van de Put, Marc Melissen

website
www.stromenland.nl_
www.janvanmunster.nl

04594_01_voorgevel.jpg
04594_02_voetprint.jpg
04594_03_oude_situatie.jpg
04594_05_gevelfoto_1.jpg
04594_06_gevelfoto_2.jpg
04594_07_plattegronden.jpg
04594_08_situatie.jpg
kaartweergavechronologie