IKC De Plaetse Rijsbergen

Rijsbergen, (2015-2018)
Het Integraal Kind Centrum De Plaetse in Rijsbergen is enkele maanden geleden opgeleverd. De gebruikers hebben inmiddels hun intrek genomen en zijn enthousiast over hun nieuwe onderkomen. Het IKC biedt onderdak aan basisschool Sint Bavo, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) met een consultatiebureau en kinderopvang Kober, voor kinderen van 0-13 jaar. In opdracht van de gemeente Zundert heeft DAT architecten het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Uitzicht op het historische park in het centrum

De Plaetse is ontworpen op een bijzondere historische locatie in het centrum van Rijsbergen. Door de oude lijnen in de locatie op te nemen als basis van de plattegrond, opent de school zich naar het dorp en krijgt een prachtig uitzicht op het historische park met de grote bomen en de kerk.

In nauw overleg met de gebruikers zijn de plattegronden voor de school ontstaan. Belangrijk hierbij was de IKC gedachte, waarbij de kinderopvang en de school daadwerkelijk als één organisatie samen willen werken in het gebouw.
Alle groepsruimten zijn georganiseerd rondom leerpleinen. De verschillende leerpleinen zijn verbonden met de grote gemeenschappelijke ruimte en met één van de speellokalen, die tevens als podium dienst doet. Vanaf de grote tribunetrap is er zicht op podium en centrale ruimte, zodat hier grote voorstellingen gehouden kunnen worden. Er is hiermee één grote en duidelijke ontmoetingsplek ontstaan in het hart van de school waar iedereen samenkomt.

De bijzondere vorm van het gebouw geeft ook intern een bijzondere ruimtelijkheid aan de lokalen en de leerpleinen, die wordt versterkt door de grote glasvlakken aan de voorzijde van het gebouw.

DAT heeft ook de buitenruimte ontworpen met verschillende pleinen voor de verschillende leeftijdsgroepen.

opdrachtgever
gemeente Zundert

opgave
Nieuwbouw integraal kindcentrum met basisschool, een centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en kinderopvang en het ontwerp van de buitenruimte

team
Meggie Bessemans, Desirée Vermeer, Theo van Esch en Jeanine van der Vliet

datrijs01web.jpg
datrijs02web.jpg
datrijs05web.jpg
datrijs04web.jpg
datrijs10web.jpg
datrijs07web.jpg
datrijs13web.jpg
datrijs14web.jpg
datrijs03web.jpg
kaartweergavechronologie