De Kroeven

Stedenbouwkundige aanpak Roosendaal, (2007-2014)
De herstructureringsopgave van het project ‘De Kroeven’ in Roosendaal is in veel opzichten bijzonder te noemen. De opdrachtgever, Aramis AlleeWonen, heeft een ongekende ambitie uitgesproken om naast leefbaarheid en ruimtelijkheid ook duurzaamheid nadrukkelijk op de agenda te zetten.
De wijk Kroeven is een typische 60-70er jaren wijk. Herhaling van woningtypen en een eenzijdig woningaanbod kenmerken deze wijken. Ruimtelijk vaak interessant door de vele open restruimten, hiërarchisch in de opbouw van openbare ruimten en onduidelijk naar de overgangen privé-openbaar.
De stedelijke vernieuwing geeft een kans voor het maken van nieuwe openbare ruimten welke we door sloop van woningen kunnen realiseren. Aanvullende nieuwbouw geeft mogelijkheden om het programma te differentiëren. Woningen voor ouderen, woon-werkwoningen en appartementen zijn toegevoegd. Daarnaast is de grens tussen openbaar en privé opnieuw gedefinieerd.
De vernieuwde wijk toont zich aan de openbaarheid van de stad en geeft nieuwe gebruiksmogelijkheden voor haar bewoners.
De woningen worden gebouwd en gerenoveerd volgens het principe van het ‘passiefhuis’. Voor de bestaande woningen geeft dit een rendementsverbetering op energiegebruik van maar liefst 86%. De gehele technische ontwikkeling van het passiefhuis-principe voor renovatie en nieuwbouw heeft binnen dit project plaatsgevonden.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Karakter

Zowel de nieuwbouw als de renovatieopgave vraagt om een optimistische kijk op de wijk en een zeer duurzame impuls. Het beeld van de gebouwen, zwaar geïsoleerd en voorzien van de meest hoogstaande technische principes als zonneboiler, WKO-installatie en warmteterugwinning, sluit aan bij de kleur en sfeer van de bestaande wijk. Het materiaal van de gevels, natuursteen leien, geven het geheel een duurzaam en sfeervol karakter.

State of art

De woningen zijn ontwikkeld met de meest vooraanstaande techniek die voorhanden is om duurzaam te bouwen. De bestaande woningen zijn voorzien van een nieuwe huid. Houtskeletbouw wanden en daken, geïsoleerd met cellulose (Rc=9m2 K/W ), omhullen het bestaande skelet. Houten kozijnen met 3-laags glas en aluminium deklijsten sluiten het geheel af. Een installatie met WKO en zonneboiler vullen het geheel aan tot het gevraagde niveau.

Voorbeeld

Het totale plan is het grootste project voor de ontwikkeling van passiefhuis-woningen in Europa.
Aramis AlleeWonen heeft moed getoond om met zoveel onzekere factoren een dergelijk grootschalig plan te gaan realiseren. De resultaten zijn nu al een groot voorbeeld. Het project wordt aandachtig gevolgd en bezocht door corporaties, ontwikkelaars en gemeenten .

opdrachtgever
Aramis AlleeWonen

opgave
Renovatie, stedenbouwkundige en architectonische opgave

team
Theo van Esch, Niels van Ham, Jorus van Boven, Mark Brouwers

website
www.alwel.nl

1373045.jpg
1373095.jpg
06677_041.jpg
06677_00.jpg
1373024_aangepast.jpg
1372983.jpg
0667702fotoproefwoningoverzichtaangepast.jpg
1377857.jpg
1374214.jpg
1383766.jpg
1383694.jpg
kaartweergavechronologie