Chassé

Theater woningen Chassé terrein Breda, (1996-2005)
De Theater woningen zijn een van de stedenbouwkundige eenheden van het door OMA ontworpen stedenbouwkundig plan voor het Chassé terrein. Het idee achter dit plan is de campus gedachte : een aantal eigenzinnige volumes geplaatst binnen een groen stedelijke context. Het plan neemt veel aanleidingen uit haar omgeving op als ontwerp uitgangspunt.
De Theater woningen werden door OMA benoemd als 'de Siedlung', een groep eengezinswoningen met een duidelijke samenhang. De opgave voor DAT kan gezien worden als een opgave van diverse schaal niveaus. Van grote massa in relatie tot haar omgeving, (theater, stadskantoor, appartementen gebouwen) tot de maat van de individuele woning.
Conceptueel is het ontwerp ook zo opgepakt. De kaders van Musschelkalksteen geven maat en schaal aan het gehele bouwblok. De houten bekleding verdeeld de maat van het blok tot eenheden. De entrees met trap en huisnummer toont het individuele huis.
De woningen zijn ontworpen als een 'rug aan rug' type met een oost- west oriëntatie. Door de woningen kruislings te verbinden hebben alle woningen een zon oriëntatie en uitzicht aan beide zijden van het bouwblok.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Eigenzinnig

Door de keuze van de materialen en het ontwerp met een karakteristieke maar ingetogen en neutrale vormgeving is een project ontstaan wat zich op een eigenzinnige wijze staande weet te houden te midden van de architectuur iconen die het project omringen.

Subtiel

In het plan is er veel te beleven op allerlei schaalniveaus. Zichtlijnen op en vanuit het plan naar de bestaande stad en de omringende projecten. Wisselende gevelbeelden door de individuele zonwering tot de kleinste schaal van de schelpen in de Musschelkalksteen en de schaduw van het huisnummer.

Woonkwaliteit

Het project bevat unieke stedelijke woningen. Tweezijdige oriëntaties op de locatie, hoge dichtheid, parkeren onder de woning etc. Maar vooral veel woonruimte, een grote ruimtelijkheid en prachtige lichtval.

opdrachtgever
Proper Stok en AM wonen

opgave
Stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp

team
Theo van Esch, Meggie Bessemans, Janneke Bierman, Florentine Visser

website
www.proper-stok.nl
www.amwonen.nl

96263_01_gevelbeeld.jpg
96263_02_voetprint.jpg
96263_03_situatie.jpg
96263_04_concept.jpg
96263_05_plattegronden_door.jpg
96263_06_foto_gevelbeeld.jpg
96263_07_foto_gevelbeeld.jpg
96263_08_foto_gevelbeeld.jpg
96263_08a.jpg
96263_09_foto_gevelbeeld.jpg
96263_10__detail_foto.jpg
kaartweergavechronologie