Brede School De Vonder

Frisse School en innovatief klimaatconcept, Riel, (2016-2017)
De Brede school De Vonder in Riel biedt verschillende voorzieningen zoals een basisschool, peuteropvang, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang voor nul- tot dertienjarigen. Ook de oude gymzaal werd vervangen en geïntegreerd in de nieuwbouw.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

De nieuwbouw is opgezet als een cluster van volumes waarin de verschillende gebruikers zijn gehuisvest. Deze opzet met een clustering van volumes maakt de school passend in de schaal van het dorp. Ieder volume heeft zijn eigen schaal en maat, aangepast aan de leeftijdsgroep van de kinderen die er verblijven. De afgeronde aula koppelt alle volumes tot één helder gebouw.

De school ligt precies in de overgang van landschap naar dorp, in de nabijheid van de kerk, omringd met prachtige bomen. Het nieuwe gebouw heeft dan ook bijzondere zichtlijnen naar deze prachtige omgeving, hetgeen het gebouw uniek maakt. Een mooie keuze voor een echt “dorps-” gebouw, transparant en ruimtelijk met unieke gebruiksmogelijkheden voor onderwijs, kinderopvang en sport.

Frisse School en innovatief klimaatconcept

Bij Brede school De Vonder is het concept Frisse School klasse B toegepast; in het ontwerp is rekening gehouden met energieduurzaamheid, kierdichtheid en comfort door middel van een klimaatvloer. Schone gekoelde of verwarmde lucht begeeft zich direct naar de leerlingen in de ruimte, daardoor verbetert de luchtkwaliteit in de ademzone én is er minder schone lucht nodig voor een comfortabel en gezond klimaat. Voor het behalen van het hoogst mogelijke rendement wordt het gebouw continu gemonitord en bijgesteld.

opdrachtgever
Gemeente Goirle
adviseur bouwfysica en installatie
Adviesbureau Sijperda-Hardy BV
Eco Klima
adviseur constructie
Lievense adviseurs ingenieurs

von01.jpg
von06.jpg
von02.jpg
von05.jpg
von04.jpg
von07.jpg
von03.jpg
kaartweergavechronologie