Brabantstraat

Woningen Brabantstraat Oss Oss, (2005-2009)
Binnen het stedenbouwkundig plan voor de Brabantstraat zijn nieuwe volumes geplaatst die door hun vorm en positie een nieuwe ruimtelijkheid aan de bestaande groenstrook geven en tegelijkertijd het uitzicht vanuit de bestaande woningen intact laat. Het gerealiseerde project is de eerste in een reeks van 3 volumes die gerealiseerd kunnen worden. De vorm van het volume komt voort uit zichtlijnen in de locatie en sluit in hoogte aan op de bestaande bebouwing aan de randen.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Vervorming

Om het volume niet in een te grote directheid op de locatie te plaatsen is het volume vervormd. Een verdraaiing van de bovenste 2 verdiepingen met de onderste 3 verdiepingen geeft een subtiele eerste maataanduiding van de massa. De hoek wordt geaccentueerd met een 2 meter diep overstek, de westgevel kraagt uit en de noordgevel krijgt een setback. Door deze eenvoudige ingreep is het volume ontdaan van zijn massaliteit en zijn de aanleidingen voor de architectonische uitwerking bepaald.

Fluweelzacht

DAT heeft er bij de architectonische uitwerking voor gekozen om het stedenbouwkundige volume niet als een massief en hard bouwblok te positioneren. Er is gezocht naar een zachte huid die zich voegt naar de historische achtergrond van de achterliggende woonwijk en die prachtig kan aansluiten op de parkachtige omgeving. Het gele metselwerk, gevoegd met lichte grove voegspecie, heeft een bijna fluweelzacht uiterlijk. Het metselwerk met rollagen en vlakken staand metselwerk verzachten het gevelvlak nog verder.

Beweging

De ontsluiting van de appartementen is diep in het bouwblok gelegen. Een schuine loper van gele tegels begeleid de bezoeker vanaf de straat tot in de toegang en zelfs daar doorheen naar het omliggende park.

opdrachtgever
Brabant Wonen

opgave
Stedenbouwkundige en architectonische opgave

team
Theo van Esch, Desiree Vermeer, Robert van Lipzig, Bas Horsten, Marc Melissen, Dennis Schuurkes

website
www.brabantwonen.nl

mooie_beginfoto.jpg
05635_02_voetprint.jpg
05635_03_lokatie.jpg
05635_04_architectuur_conce.jpg
05635_05_architectuur_conce.jpg
05635_06_perspectief.jpg
05635_07_nieuwe_situatie_gb.jpg
gevel.jpg
05635_11_noordgevel.jpg
binnenzijde_gebouw.jpg
binnenzijde_trap.jpg
1043042_te_bestellen.jpg
gevel_2.jpg
gevel_3.jpg
brabantstraat02.jpg
05635_12_detail_gevel.jpg
detail_gevel.jpg
mooie_beginfotokopie.jpg
kaartweergavechronologie