Appartementen Goirkestraat

Tilburg, (2017-2018)
Op de hoek van de Goirkestraat en de Wittebollenstraat in Tilburg heeft DAT 19 appartementen ontworpen voor een speciale groep bewoners, namelijk mensen die gevoelig zijn voor psychoses. De geschiedenis van deze binnenstedelijke locatie valt grotendeels samen met de opkomst en neergang van de textielindustrie in Tilburg. De plek is onderdeel van het beschermd stadsgezicht.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Woonkwaliteit

De geleding van de bouwmassa, met de terugspringende middenpartij, zorgt er voor dat de maat en schaal van het gebouw aansluiten bij de historische omgeving. Deze geleding draagt positief bij aan de woonkwaliteit in het gebouw: alle woningen (6 stuks op een bouwlaag) zijn gelegen op een hoek en hebben overhoekse uitzichten op de omgeving.

Zelfstandig wonen

Alle bewoners wonen zelfstandig in een eigen 2-kamer appartement en hebben daarnaast de beschikking over een gemeenschappelijke woonkamer. Doordat, op de achtergrond, altijd begeleiding aanwezig is zijn de bewoners in staat om zelf weer regie over hun leven te krijgen.

Nul-op-de-Meter (NOM)

Het gebouw wekt zelf de energie op voor zowel het gebouwgebonden als het gebruikersgebonden deel van de energiebehoefte. De installatie bestaat uit een combinatie van zonne-energie en een warmtepomp. De installatie is op een onnadrukkelijke manier geïntegreerd in de architectuur van het gebouw: op een ingetogen en eigentijdse manier versterkt het gebouw de sfeer van de omgeving.

opdrachtgever
Tiwos
gebruiker
Chapeau Woonkringen
adviseur installatie
Klictet Advies B.V.
adviseur constructie
Adviesburo Bekendam & Partner B.V.
aannemer
Hendriks Coppelmans Bouwgroep B.V.

goi05.jpg
goi03.jpg
goi02.jpg
goi08.jpg
goi06.jpg
goi01.jpg
goi04.jpg
goi09.jpg
kaartweergavechronologie