mbs09.jpg

Metamorfose van een jaren '80 gebouw


MBS Eindhoven
MBS Eindhoven is een school voor Speciaal Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs. De kinderen die de school bezoeken hebben een leer- en ontwikkelingsachterstand. SO en VSO waren voorheen elders (apart) in Eindhoven gevestigd en zijn op de locatie aan de Venetiëstraat bij elkaar gekomen in een her-bestemd pand dat in de jaren ‘80 is gebouwd als LTS.

Het jaren ‘80 gebouw diende een metamorfose te ondergaan om geschikt te worden voor het Speciaal Onderwijs. De gebouwindeling, de ruimtelijke sfeer en de technische prestaties van het gebouw zijn ingrijpend gewijzigd.
mbs06.jpg
mbs10.jpg
mbs11.jpg

“Ik ben toevallig onlangs langs het gebouw gewandeld: stoer, degelijk fraai. En goede herinneringen aan een prettige samenwerking.”

Dick Bouman - HEVO
Helder en overzichtelijk
Het vernieuwde gebouw voor de MBS functioneert als één geheel waarbij de verschillende leeftijdsgroepen in de school elk een eigen zone in het gebouw en een eigen entree hebben. Met name het Voortgezet Onderwijs heeft een eigen plek en eigen sfeer binnen het geheel. Op de begane grond bevinden zich, in het hart van het gebouw, de hoofdentree, een nieuwe aula, de praktijklokalen voor het Voortgezet Onderwijs en de gehandhaafde en vernieuwde gymzalen.

De nieuwe indeling van het gebouw is voor de kinderen gestructureerd en overzichtelijk geworden. Het oude, donkere interieur is veranderd in licht, ruimtelijk en rustgevend.
mbs33.jpg
mbs05.jpg
mbs04.jpg
mbs02.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht voor transformatie en gedeeltelijke nieuwbouw van een schoolgebouw

Opdrachtgever
Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra (SSOE)

Adviseurs
HEVO (projectmanagement)
Pieters Bouwtechniek (constructie)
Valstar-Simonis (installatie)
Theo Besemer (beeldende kunst)

Uitvoering
Wijnen

Periode
2014-2016

Fotografie
Ronald Auée
Philip Driessen