bre01.jpg

Brede school als knooppunt


Brede school De Boschkens Goirle
Binnen het stedenbouwkundige concept van De Boschkens, een 'muur van woningen rondom een groene woonwijk', vormt de brede school een markant element. Het gebouw is een van de hoekpunten van het stedenbouwkundig plan. Hoger dan haar omgeving en gevangen door een aantal bijzondere zichtlijnen neemt het project een markante positie in. De positie van de brede school wordt nog meer bijzonder door de aanwezigheid van een hooggelegen fietsvoetgangersbrug die de naastliggende wijk verbindt met De Boschkens. Voor DAT een aanleiding om deze verbinding op te pakken als ontwerpaanleiding die het uiteindelijke concept sterk bepaald heeft. Boven op de brede school zijn 16 huurappartementen gerealiseerd.

De brede school vormt letterlijk de verbinding tussen twee wijken en is het 'knooppunt' van de wijk Boschkens geworden.
bre44.jpg
bre06.jpg
Belevenis
De aantakking op de bestaande brug, de fietsroute over de school, de speelplaats op het dak, wonen boven de school en het uitzicht vanuit de lokalen over het landschap; allemaal elementen die de brede school De Boschkens tot een bijzondere ervaring maken.

Ruimtelijk
DAT heeft van de brede school De Boschkens een ruimtelijke sculptuur gemaakt. Aan de buitenzijde door de massaopbouw en de aansluitingen van de ontsluitingen op diverse niveaus, aan de binnenzijde door de ronde vorm en de verbinding van de twee schoolverdiepingen middels vides en trappen.

Beweging
De hoofdvorm van het gebouw is ontstaan uit de richtingen die in de locatie aanwezig zijn of in de programmatische verbindingen die tot stand zijn gekomen. Het leidt tot de bakstenen sculptuur die deze plek nieuwe betekenis geeft.
bre77.jpg
bre05.jpg
bre09.jpg
bre08.jpg
bre03.jpg
Opdracht
Architectonische opdracht en bouwmanagement voor een brede school met basisschool, peuterspeelzaal, kinderopvang en 16 appartementen

Opdrachtgever
Leyakkers

Adviseurs
Adviesbureau Markslag Beljaars (constructie)
Buro BOV (bouwfysica)
Schreuder Groep (installaties)
Van Dijnsen (installaties)

Uitvoering
Vannel Bouwbedrijf

Periode
2006-2010

Fotografie
Michel Kievits