kleinfotoTheobijinterview_th.png

Theo van Esch over Rooi Harten

06 Oct. 2017

Moderne ééngezinswoningen die op een dusdanige manier ontworpen zijn dat deze goed combineren met de reeds aanwezige 19e eeuwse bebouwing. Dat klinkt niet evident. Theo legt uit hoe DAT tot het ontwerp is gekomen.

Hoe begin je aan deze uitdagende opgave?
We gingen eerst op zoek naar een goed conceptueel uitgangspunt. Deze hebben we gezocht, en gevonden, in de geschiedenis van de bestaande gebouwen.

Wat is hier uitgekomen als concept?
Het uiteindelijke concept is geïnspireerd op de wijze waarop kloostercomplexen in de loop van de eeuwen zijn ontstaan. Kloosters werden steeds groter en moesten telkens uitbreiden, waardoor nieuwe binnenplaatsen en tuinen ontstonden die voor de aansluiting van oude en nieuwe gebouwen zorgden.

Hoe vertaalt zich dit in het ontwerpplan?
De nieuwe bebouwing creëert een aantal omzoomde gebieden die elk hun eigen betekenis hebben en waarin 'oud' en 'nieuw' bij elkaar gebracht worden. De ommuring van het terrein is daarbij een belangrijk element om het geheel bij elkaar te houden. Er ontstaan vijf stedenbouwkundige ruimtes, elk door zowel oude als nieuwe bebouwing omringd.

Hoe is het uiteindelijke resultaat?
Een bijzondere woonwijk met behoud van de unieke sfeer en een eigen identiteit. Alle gebouwen hebben één ding gemeen; op elke plek op het terrein zie je de nieuwe bebouwing in combinatie met de oude bebouwing. Dit was voor ons een essentieel aspect omdat je op deze manier overal ervaart dat je je op een historische plek bevindt.

deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

17 Dec. 2018

datexcursie1024.jpg

DAT excursie

19 Feb. 2016

DATopexcursiebijMBVAld.jpg

DAT op excursie

24 Jan. 2015

Willemspoort1.jpg

Willemspoort

04 Jan. 2015

Esdal_tijdscapsule.jpg

Esdal College

06 Oct. 2014

hoensbroek.jpg

DAT-stad groeit!

21 Dec. 2013

satijnhof_actuel.jpg

Satijnhof

30 Sep. 2013

dat_30_jaar.jpg

DAT 30 jaar

05 Jan. 2012

detail_04.jpg

DAT is verhuisd

20 Apr. 2010

tilburg_2110_actueel.jpg

Tilburg in 2110

kaartweergavechronologie