datgro02web_th.png

Ontwerp afgerond De Groene Loper Maastricht

05 Sep. 2018

De Groene Loper verbindt de stad met de landgoederen zone aan de noordzijde van Maastricht en met het Mecc en de Ceramique terreinen aan de zuidoost zijde van de stad. Door het groene profiel te verbinden met het bestaande groen in de stad, zoals het Koningspark en de vele boomgroepen in het gebied, ontstaat opgeteld een majestueuze groene long in de stad. Het groene en verkeersluwe karakter van de openbare ruimte maakt De Groene Loper een verbindende openbare ruimte voor mensen die zich van oost naar west door de stad bewegen.

De Groene Loper is de hedendaagse stadslaan, duurzaam, tijdloos, gewoon en monumentaal.

Als zodanig sluit ze aan bij een lange traditie van negentiende-eeuwse lanen in Nederlandse steden, waarvan de Maliebaan in Utrecht, Laan van Meerdervoort in Den Haag, de Mathenesserlaan in Rotterdam, de historische opzet van de Statensingel en de Hertogsingel in Maastricht sprekende voorbeelden zijn. Niet alleen de inrichting kenmerkt deze lanen maar ook hun architectuur. De huizen aan de laan zijn statige panden en appartementencomplexen. De architectuur versterkt de waardigheid van de laan. De woningen kenmerken zich door een opgetild vloerpeil, bel-etage of grote verdiepingshoogtes, ornamentiek en monumentale entreepartijen. Het wonen aan de openbare ruimte wordt extra geaccentueerd door grote raampartijen en erkers.

West 8 maakte het stedenbouwkundige masterplan voor het gebied. Opdrachtgever Ballast Nedam heeft DAT Architecten, Atelier Brink, HilberinkBosch, Mathieu Bruls en HumbleMartensWillems geselecteerd om de bovengrondse inrichting te ontwerpen.

deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

17 Dec. 2018

datexcursie1024.jpg

DAT excursie

19 Feb. 2016

DATopexcursiebijMBVAld.jpg

DAT op excursie

24 Jan. 2015

Willemspoort1.jpg

Willemspoort

04 Jan. 2015

Esdal_tijdscapsule.jpg

Esdal College

06 Oct. 2014

hoensbroek.jpg

DAT-stad groeit!

21 Dec. 2013

satijnhof_actuel.jpg

Satijnhof

30 Sep. 2013

dat_30_jaar.jpg

DAT 30 jaar

05 Jan. 2012

detail_04.jpg

DAT is verhuisd

20 Apr. 2010

tilburg_2110_actueel.jpg

Tilburg in 2110

kaartweergavechronologie