rielgoirle_th.png

Nieuwe opdrachten Brede scholen Kameleon en De Vonder

12 Jun. 2014

Vandaag zijn de contracten getekend door burgemeester Machteld Rijsdorp van de gemeente Goirle en Meggie Bessemans van DAT voor Brede school Kameleon in Goirle en Brede school De Vonder te Riel, beide Europese aanbestedingen door DAT gewonnen. Een uitdagende vraagstelling in de aanbesteding: hoe te reageren op de opgave en de locatie in Goirle en in Riel:

De ontwerpopgave aan de Tamboerstraat in Goirle, gelegen in de 60er jaren wijk de Hellen, kenmerkt zich door de 2 architectuurstijlen die in de directe omgeving liggen: enerzijds de 60er jaren woonwijk met winkelcentrum met een relatief lichte en transparante architectuur, anderzijds de architectonische invullingen die in de recente jaren zijn gepleegd met een meer robuuste architectuur. Voor DAT is de zoektocht naar een architectonische symbiose van deze 2 stijlen een mooie uitdaging aan de opgave voor brede school De Kameleon. Wij zouden de school ontwerpen als een architectonische schakel in de herontwikkeling van de wijk ‘de Hellen’, waarbij het gebouw zou worden uitgewerkt als een ruimtelijk en licht onderwijsgebouw.

De ontwerplocatie in Riel is absoluut uniek te noemen. In de overgang van landschap naar dorp, onder de kerk en de prachtige bomen die haar omringen. Een nieuwe school ontwerpen in zo’n prachtige context is voor DAT een droomopgave. Waar is het nog mogelijk om in een echte “dorpse sfeer” te bouwen! Onderzoek en analyse naar de kwaliteiten van landschap, stedenbouw en architectuur van de situatie zal een belangrijk onderdeel van het ontwerpproject zijn en de basisvormen voor een bijzonder concept. Het nieuwe gebouw zal hierin optimaal kunnen profiteren van bijzondere zichtlijnen naar de Rielse dijk en naar de kerk. Daarnaast is er een mooie zichtrelatie vanuit de Bernhardstraat naar “de zwarte schuur” mogelijk. De architectuur van de nieuwbouw zal ingetogen moeten zijn met in detail aansluitingen op de woningen aan de Goirleseweg. Transparantie naar de kwaliteiten van de omgeving zal het gebouw intern uniek maken. Een mooie keuze voor een echt “dorps-” gebouw, transparant en ruimtelijk met unieke gebruiksmogelijkheden voor onderwijs, kinderopvang en sport.

deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

17 Dec. 2018

datexcursie1024.jpg

DAT excursie

19 Feb. 2016

DATopexcursiebijMBVAld.jpg

DAT op excursie

24 Jan. 2015

Willemspoort1.jpg

Willemspoort

04 Jan. 2015

Esdal_tijdscapsule.jpg

Esdal College

06 Oct. 2014

hoensbroek.jpg

DAT-stad groeit!

21 Dec. 2013

satijnhof_actuel.jpg

Satijnhof

30 Sep. 2013

dat_30_jaar.jpg

DAT 30 jaar

05 Jan. 2012

detail_04.jpg

DAT is verhuisd

20 Apr. 2010

tilburg_2110_actueel.jpg

Tilburg in 2110

kaartweergavechronologie