Vredenbergh

Serviceresidentie Breda, (2001-2009)
Gebouwd in de jaren ’60, was de voormalige huisvesting van verzorgingstehuis Vredenbergh typologisch en bouwkundig verouderd. Het complex paste niet meer bij de huidige comfortstandaard en paste vooral niet meer bij de veranderende zorgvraag. Gebouweigenaar Vesteda en zorgaanbieder Vredenbergh (onderdeel van Surplus) besloten in 2001 om in vervangende nieuwbouw te voorzien.
In het nieuwe Vredenbergh staat het faciliteren van de bewoners centraal, zodanig dat zij hun leven zo lang mogelijk zelf in kunnen richten. Daarbij staat wooncomfort voorop en is zorg op afroep aanwezig.
Het nieuwe gebouw functioneert, met een veelheid aan functies, als een kleine stad. Naast woonfuncties zijn in het gebouw onder andere een hotel, zorgvoorzieningen, een restaurant, fitnessfaciliteiten, een sauna, kantoren, een winkel en een bibliotheek te vinden. Het gebouw combineert functionaliteit op zorggebied met een lichte architectuur waarin veel aandacht is besteed aan het binnen halen van daglicht en de vormgeving van royale buitenruimtes.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Bivalente ruimte

Vredenbergh is gesitueerd aan de rand van het centrum van Breda, aan een belangrijke, groene invalsweg. Het nieuwe complex is stedenbouwkundig ingebed in de context door het programma te verdelen over twee L-vormige bouwvolumes, die in het midden ruimte laten voor een groen gebied dat zowel hoort bij het functioneren van Vredenbergh (terras) als bij het groen van de omgeving. Beide bouwdelen, het ene vijf bouwlagen hoog, het andere zeven bouwlagen hoog, zijn door een ondergrondse parkeerkelder met elkaar verbonden.

Fasering

Om verhuisbewegingen en tijdelijke huisvesting zoveel mogelijk te beperken is in het ontwerp rekening gehouden met een gefaseerde uitvoering. Tijdens de bouw van de eerste fase kon een deel van het oude complex normaal blijven functioneren.

Bekleding

In de uitstraling van het in- en exterieur is een zekere distinctie nagestreefd, verder bouwend op het enigszins deftige karakter van het oude Vredenbergh. De gevel is bekleed met natuurlijke materialen zoals muschelkalksteen en blank gelakt hout. De gekozen materialen hebben de eigenschap dat zij bij het ouder worden hun uitstraling niet verliezen, maar juist winnen aan rijkdom.

opdrachtgever
Vesteda

opgave
Stedenbouwkundige en architectonische opdracht

team
Walter van der Hamsvoord, Roger van de Put, Theo van Esch, Ruud Visser, Marc Melissen, Johan Bek, Florentine Visser, Gerry Schoonen,Telma van Gestel, Bas Horsten

website
www.vesteda.nl
www.woneninbreda.info
youtu.be

01470_01_trappenhal.jpg
01470_02_voetprint.jpg
01470_03_oude_situatie.jpg
01470_04_analyse_stad.jpg
01470_05_analyse_stadsas.jpg
01470_06_concept.jpg
01470_07_maquette.jpg
01470_08_gevelbeeld.jpg
01470_09_gevelbeeld.jpg
0928953.jpg
01470_10_gevelbeeld.jpg
014470_09a.jpg
01470_11_gevelbeeld.jpg
01470_12_plattegronden.jpg
01470_13__begane_grond.jpg
01470_14_doorsnede.jpg
01470_15_hal.jpg
01470_16_hal.jpg
01470_17_trappenhal.jpg
01470_18_restaurant.jpg
01470_19_restaurant.jpg
01470_21_gevelbeeld.jpg
1152472.jpg
1152520.jpg
1153497.jpg
1159180.jpg
1153511.jpg
1158986.jpg
1157108.jpg
1159011.jpg
1159004.jpg
1159018.jpg
kaartweergavechronologie