Tonnaerstraat

Eindhoven, (2006-2011)
Het woningbouwproject aan de Tonnaerstraat in Woensel Zuid te Eindhoven heeft DAT voor Domein ontworpen en uitgewerkt. Het stedenbouwkundig plan is in samenspraak met omwonenden opgezet. Het project heeft 109 energiezuinige appartementen variërend van 75 tot 95 m2 .Vanwege de moeizame huizenmarkt zijn 82 van de 109 nieuwbouwappartementen omgezet van koop naar sociale huur (onder de huurtoeslaggrens). In totaal worden 27 appartementen door cliënten van zorgaanbieder SWZ (Samenwerkende Woon- en Zorgvoorzieningen voor gehandicapten) bewoond. SWZ verleent professionele zorg en ondersteuning aan mensen met een lichamelijke of meervoudige beperking en aan mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Een aantal van deze bewoners heeft voorheen ook op deze locatie gewoond.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Stedenbouwkundige opzet

Aan de Dr. Cuyperslaan is een hoog woongebouw van negen lagen op een plint gepositioneerd. Aan de Tonnaerstraat ligt een laag gebogen woongebouw van drie lagen op plint en sluit aan op de kleinschaligheid van de omliggende bebouwing van de wijk.Het terrein tussen de gebouwen wordt gebruikt voor parkeren. een deel van het parkeerterrein is voorzien van een dek. Dit dek is ingericht als een openbaar toegankelijk verblijfsgebied.

Woonoriëntatie

Het gebouw aan de Dr. Cuyperslaan heeft een alzijdige woonoriëntatie. De entree van het woongebouw ligt aan het openbare dek. De woningen worden met een middengang ontsloten. Vanaf de derde laag worden kopappartementen toegevoegd die een overstek vormen en het gebouw een slank uiterlijk geven. Het gebogen woongebouw aan de Tonnaerstraat heeft de entree en de galerijontsluiting aan het middengebied en de woonoriëntatie aan de Tonnaerstraat. Hier zijn ook balkons gelegen die het gebouw een strak ritme en reliëf geven.

Materialisering

Het hoge woongebouw heeft een baksteen plint over twee lagen die terug ligt ten opzichte van het erboven gelegen volume. Dit volume bestaat uit prefab beton gevelplaten met aluminium kozijnen. De kozijnen en de naden in de prefab beton platen zorgen voor een horizontale geleding. De kop appartementen in de gebouwoverstekken zijn voorzien van glazen puien. Het woongebouw aan de Tonnaerstraat wordt opgetrokken uit dezelfde baksteen als in de plint van het hoge gebouw. De balkons en de betonbanden aan de straatzijde zijn van prefab beton.

opdrachtgever
Domein

team
Theo van Esch, Marco de Groot

120791.jpg
situatiekopie.jpg
120849.jpg
120823.jpg
120774.jpg
1272041.jpg
120767.jpg
120762.jpg
120783.jpg
kaartweergavechronologie