Rooi Harten

Moderne woningbouw op een karakteristiek 19e eeuws kloosterterrein Tilburg, (2003-2003)
Op het binnenterrein van een rijksmonumentaal klooster (1896) in de oude binnenstad van Tilburg heeft DAT een kleinschalig complex met moderne eengezinswoningen op een dusdanige manier ontworpen dat deze goed combineren met de gedetailleerde afwerking van de reeds aanwezige 19e eeuwse bebouwing.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Verschillende identiteiten kenmerken een bijzondere locatie

Aan een belangrijke toegangsweg tot de binnenstad van Tilburg, op de kruising met het oude kazerneterrein (en nu bekend stadspark) Kromhout en op loopafstand van de Stadsschouwburg, ligt het mystieke kloosterterrein met grote binnentuin van de Missionarissen van het Heilige Hart. Voor deze unieke plek en met behoud van het klooster, de kloostermuur, begraafplaats en de oude boerderij en werkplaats, is door DAT een architectonisch ontwerp voor eengezinswoningen gerealiseerd.

Open terrein maakt historie zichtbaar

Bij het ontwerp heeft DAT de unieke sfeer en de historie van de plek zo veel mogelijk naar voren gebracht. Gebruik makend van de karakteristieke elementen en met behoud van een aantal monumentale beuken, is voor een open inrichting van het terrein gekozen. Er zijn lange diagonale zichtlijnen gecreëerd die de ruimte binnen op het terrein laat zien. Vanuit de grote centrale groene ruimte, met onder andere een kruidentuin, zijn de kapel en de watertoren goed zichtbaar.

Prominente plek voor de kwaliteit van het kloosterterrein

Om de nieuwbouw niet te laten concurreren met de details van de bestaande bebouwing, is gekozen voor een ingetogen en sereen ontwerp. Het metselwerk met minimale versiering maken de gebouwen tot een plastische massa. Door te kiezen voor naturel en kleinschalige carré-vormige bebouwing gaan de woningen op in het kloosterterrein en treden er ook vanaf buiten het terrein gezien geen grote beeldveranderingen op.

Verstild en groen wonen in de binnenstad

Met dit ontwerp heeft DAT, voor een centrumlocatie die gekenmerkt wordt door verschillende identiteiten en een prachtig oud klooster, een verstilde en groene woonomgeving gecreëerd die tegelijkertijd een gevoel van veiligheid en beslotenheid biedt.

opdrachtgever
Van der Weegen bouwontwikkeling TBV Wonen

opgave
Stedenbouwkundige en architectonische opgave

team
Theo van Esch, Desiree Vermeer, Jeanine van der Vliet Landschapsarchitect: Karres en Brands

website
www.vanderweegen.nl
www.tbvwonen.nl
www.karresenbrands.nl

160914116.jpg
161012016.jpg
160914134.jpg
160914121.jpg
161012106.jpg
161012038.jpg
161012131.jpg
161012061.jpg
161012030.jpg
161012112.jpg
161012138.jpg
03570_01_luchtfoto.jpg
03570_04_datasheet.jpg
03570_02_oude_foto.jpg
03570_03_situatie.jpg
sit001.jpg
03570_21_glasinlood01.jpg
kaartweergavechronologie