Renovatie woningen Provinciënwijk

Heemstede, (2007-2010)
DAT heeft samen met onderzoeksbureau Atrivé een studie gedaan, i.o.v. Elan Wonen, naar de ontwikkelingsmogelijkheden van de Provinciënwijk in Heemstede. De wijk, bestaande uit laagbouw uit de jaren ’40 en hoogbouw uit de jaren ’70, was op een aantal punten versleten. In een interactief proces, samen met de woningbouwvereniging, de gemeente en bewoners, zijn diverse ontwikkelingsvarianten onderzocht, uiteenlopend van volledige sloop/nieuwbouw tot volledige renovatie. Uitkomst van het proces was volledige renovatie van de laagbouwwoningen. DAT heeft hiervoor een renovatieplan uitgewerkt en begeleid. De eengezinswoningen die door Elan verhuurd worden, zijn van oorsprong direct na de Tweede Wereldoorlog (1949) opgeleverd. De woningen hebben een ‘dorps’ karakter in architectuur en uitstraling: bakstenen huizen, rode daken, met veel doorkijkjes en poorten. Kortom een mooie wijk die behouden moest blijven.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Renovatie

De woningen zijn helemaal gestript en voorzien van geïsoleerde vloeren, daken en buitenwanden. Het metselwerk is opnieuw gevoegd en in de voorgevel zijn nieuwe houten kozijnen gekomen met dubbele beglazing. In de achtergevels is gekozen voor kunststof kozijnen vanwege het onderhoudsarme aspect. De woningen zijn verder voorzien van nieuwe keukens, toiletten en badkamers. Tevens zijn al de technische installaties gemoderniseerd.

Woninguitbreiding.

Omdat de woningen door de bewoners erg klein bevonden werden, zijn enkele woningtypen naar achteren uitgebouwd. Hierdoor konden er op de begane grond grotere keukens en eetkamers gemaakt worden. Boven zijn er grotere slaapkamers gecreëerd met een goed geoutilleerde badkamer met toilet.

Terugkeer naar de wijk

Tijdens de grote renovatie zijn de bewoners verhuisd naar andere locaties. Circa vijftig procent van de oorspronkelijke bewoners keerden na de renovatie terug in de gerenoveerde laagbouw woningen.
Twee derde daarvan ging naar de eigen gerenoveerde woning terug. De overige terugkerende bewoners verhuisden naar een grotere gerenoveerde woning.

opdrachtgever
Elan Wonen

team
Ton van der Hagen, Marijke Quint, Gert-Jan Dirkx, Eddy Arts

luchtfoto_gebouwen.jpg
DSC04262_TYPE_DD.jpg
bestaande_situatiefoto.jpg
nieuwe_situatiekopie.jpg
woningtype_B.jpg
woningtype_C.jpg
type_D.jpg
geveldetail.jpg
voorgevel_type_D.jpg
achtergevel_type_D.jpg
IMG_0865.jpg
IMG_0856.jpg
P1200021.jpg
P4210025.jpg
IMG_0841.jpg
details.jpg
kaartweergavechronologie