Renovatie Brusselstraat

Breda, (1999-2005)
Breda-Noord is een typische jaren-60 wijk met 15.000 fabrieksmatige woningen en veel herhalingen. In deze wijk liggen onder andere het winkelcentrum de Hoge Vucht en de Brusselstraat. Kenmerkend voor dit soort type wijken zijn de groenstroken die de woonbuurten scheiden. Aan de randen rondom de wijk staan eengezinswoningen. De 300 meter lange Brusselstraat vormt de hoofdontsluiting van de wijk en hieraan staan vijf flats van meer dan 40 jaar oud.
De flatwoningen verkeerden niet in slechte staat, maar de maat van het geheel klopte niet meer. Daarnaast functioneerde de Brusselstraat niet meer als de verwelkomende hoofdontsluiting van de wijk.
Deze punten vormden de basis voor de opdracht: in staat zijn om met een eenvoudige renovatie de Brusselstraat weer de mooie entree tot de grote wijk te laten zijn en de wijk een compleet nieuwe uitstraling mee te geven. Een uitstraling van optimisme en vernieuwing, gecombineerd met frisse ideeën voor de toekomst van de gehele wijk.
Daarvoor heeft DAT het complex van kleur laten veranderen en gezorgd voor een goede isolatie van de flats door de gebouwen in te pakken met glas. Glas lijkt een kwetsbaar materiaal, maar is duurzaam en recyclebaar. Door gebruik te maken van glas ontstaat een idee van transparantie. Met als resultaat lichte gebouwen met een bijzondere zachtgroene kleur. Een groot deel van de woningen ligt op het zuiden en zuidwesten en voor zowel de balkons, galerijen als de zijgevels is gebruik gemaakt van glas. Door het gebruik van één type materiaal wordt een uitstraling bereikt van eenvoud. Ook de ruimtelijkheid van de plek wordt op deze manier naar voren gebracht.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Groot onderhoud

In de woningen en aan de gevels is groot onderhoud gepleegd om ze te laten voldoen aan de huidige maatstaven van comfortabel wonen. Daarbij is met name gedacht aan de bewonersgroep van voornamelijk senioren.

Transformatie

De L-vormige volumes zijn helder van structuur en waren sober in materialisatie en gaven daarmee uiting aan de tijdgeest. Met eenvoudige ontwerpmiddelen en effectieve materiaalkeuze zijn de gebouwen getransformeerd tot vijf parels in de wijk
De koppen van de vleugels zijn vanaf de eerste verdieping bekleed met geprofileerd glas. Ze hebben zo een lichte groene uitstraling gekregen. Ook de balkonhekken zijn in glas met groenzweem uitgevoerd tegen een lichte achtergrond van puien en geschilderd metselwerk. Beide vleugels worden bij de centraal gelegen verkeersruimte van elkaar gescheiden door een donker glazen volume; de stedenbouwkundige reeks blijft intact, terwijl er ook een kleinere maatvoering geïntroduceerd is. Het bakstenen basement is donker geschilderd, als achtergrond voor een begroeide gevel.

Snelle gevelvervanging

Het flatgebouw De Binnenhoek is als experiment gerenoveerd. Tijdens de renovatie konden de bewoners in de appartementen blijven wonen; binnen een paar uur werden de gevels vervangen. Op de uitvoering en het resultaat werd dusdanig enthousiast gereageerd dat woningbouwvereniging WonenBreburg besloten heeft ook de rest van de gebouwen aan te pakken.

opdrachtgever
Wonen Breburg

team
Theo van Esch, Dennis Schuurkes, Daan Smulders, Eddy Arts

Roeselarestr_11.jpg
99388_Brusselstraat_datasheet.jpg
Roeselarestr_01.jpg
Roeselarestr_02.jpg
Roeselarestr_03.jpg
Roeselarestr_04.jpg
Roeselarestr_05.jpg
Roeselarestr_06.jpg
Roeselarestr_07.jpg
Roeselarestr_08.jpg
Roeselarestr_09.jpg
Roeselarestr_10.jpg
kaartweergavechronologie